28 000 personliga assistenter får 1 700 kronor på drygt tre år. Lägstalönerna höjs med 1 158 kronor.

Kommunal och arbetsgivarorganisationen KFO har tecknat ett nytt kollektivavtal. Avtalet gäller i 37 månader till och med den 31 augusti 2016.

Assistenterna som omfattas av avtalet jobbar både i privata företag och kooperativ. De stora brukarkooperativen Stil och Jag hör till de största arbetsgivarna. Knappt 5 000 assistenter är organiserade i Kommunal.

Avtalet innehåller inga individgarantier. Det innebär att någon kan bli utan löneförhöjning.

Medellönen för en personlig assistent på KFO-området är 21 500 kronor. Jour- och ob-tilläggen höjs med 6,8 procent under avtalsperioden.

Föräldralönen är ett lyft för de personliga assistenterna. Hittills har de inte fått ett öre från arbetsgivaren under föräldraledigheten. Nu får de tio procent av lönen i sex månader som alla andra.

Avtalet öppnar för lokala överenskommelser om arbetstidslagens begränsning av jourtid till 50 timmar i månaden. I fortsättningen ska det gå att komma överens lokalt om mer jourtid under förutsättning att detta leder till utökad sysselsättningsgrad.

Avtalet ger också möjlighet att förlänga en provanställning om den provanställda har varit borta. Då förlängs provanställningen med frånvarotiden.

Lönerna höjs med 500 kronor den 1 augusti i år, 550 kronor den 1 augusti nästa år och 650 kronor den 1 augusti 2015. Lägstalöner och tillägg höjs inte förrän den 1 januari med start 2014.