”Vi är väldigt nöjda”
Busstrejken är över. Sent på torsdagskvällen kom Bussarbetsgivarna och Kommunal överens om ett nytt avtal – efter nio dagars konflikt.
– Vi är väldigt nöjda, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström till TT.
Knäckfrågor för facket var förutom lön även arbetstider och att bussförarna vill ha en garanti mot att slippa söka om sina jobb vid entreprenörsbyten.
Nordström är särskilt nöjd över att ha fått igenom sina fyra viktigaste krav.
– De är faktiskt på plats i avtalen. Det handlar bland annat om övertagande av personal vid entreprenörsbytena och ett mycket större inflytande för medlemmarna på arbetstiderna.
Kommunal uppger att avtalet bland annat innebär att lägstalön införs för yrkesgrupper som inte har det, att medarbetarnas inflytande över schemaläggningen ökar, att korta matraster inte får vara regel samt att lönen höjs med 1 732 kronor under avtalsperioden: 1 juni 2013 – 30 september 2016.
Enligt arbetsgivarna har avtalet löneökningar på samma nivå som för övriga avtalsområden – alltså 6,8 procent.
– Jag är nöjd med att vi kan få igång trafiken igen och att resenärerna inte längre drabbas, säger Peter Jeppsson, vd på Bussarbetsgivarna, till TT.
Han säger att skrivningarna om entreprenörsbyten innebär att ambitionen ska vara att det överlämnande bolagets personal ska få följa med.
– Det är inte bindande på så sätt att alla ska få följa med men vi gör ett åtagande att verka för att det ska bli så, säger Jeppsson.
Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, som bland annat har hand om spårvagnstrafiken i Norrköping, är nöjd:
– Nu sätter vi igång igen och håller på att köra ut spårvagnar och bussar.
I Norrköping har det rått trafikkaos under torsdagen när besökare på Bråvallafestivalen haft svårt att ta sig fram.
– Om några timmar tror jag trafiken ska vara igång igen ordentligt, säger Näsström på torsdagskvällen.
I Stockholm räknar SL med att trafiken ska rulla som vanligt på fredagsmorgonen.