Strejker med precision
– Hela LO-styrelsen står bakom 1 740 kronor. Det kommer vi att strida för, säger Kommunals avtalssekretare Lenita Granlund.
Kommunal räknar med stöd i handling från övriga LO-förbund om det kommer att behövas. Ännu är det för tidigt att tala om sympatiåtgärder. Strejkvarslet har precis lagts.
Varslet innebär att det blir en lång rad små strejker över hela landet, om ingen uppgörelse nås före den 29 april. I medeltal tar Kommunal ungefär 75 medlemmar i strejk hos varje arbetsgivare.
– Det är ett precisionsvarsel. Det är färre som strejkar men det blir strejker i väldigt många kommuner, förklarar Lenita Granlund.
Varslet är lagt så att de strejkande speglar hela medlemskåren. En lång rad yrkesgrupper tas ut. Undersköterskor, vårdbiträden, skolmåltidspersonal, lokalvårdare, vaktmästare, barnskötare samt personal i simhallar, räddningstjänsten och inom gator, park och renhållning – för att räkna upp några exempel.
Kommunal vill ha 1 740 kronor på tre år. SKL:s motbud är 1 500 kronor. Om det ska bli några pengar utöver det är kravet att Kommunal går med på sämre villkor.
– Läget är väldigt låst. Det är mer låst i år än det har varit tidigare, anser Lenita Granlund.
Vision och akademikerförbundet SSR gjorde upp med SKL i förra veckan. Avtalet ställer till det för Kommunal. Orsaken är att tjänstemännen gjorde upp om de allmänna bestämmelserna som omfattar samtliga kommunalt anställda.
– Det innebär försämringar för våra grupper som vi aldrig kan försvara eller köpa, säger Lenita Granlund och pekar på sämre ob samt sämre jour- och beredskapsersättning som exempel.
355 000 medlemmar i kommuner, landsting och företag anslutna till Pacta berörs av förhandlingar.
Därutöver har Kommunal ytterligare ungefär 60 avtal för anställda i privata företag, kyrkan, bussbolag och fastighetsbolag – till exempel. På flera områden är förhandlingarna redan i gång, men de lär inte bli klara förrän Kommunal har gjort upp med SKL.
Och där är det på väg mot konflikt.
– Det återstår att se om det blir strejk. Jag hoppas naturligtvis att vi kan lösa det här innan dess. Det är inget självändamål att gå ut i konflikt, konstaterar Lenita Granlund.
Utöver lönekravet driver Kommunal ett antal hjärtefrågor i årets avtalsrörelse. En är att antalet delade turer, det vill säga ett tidigt och sent arbetspass med oavlönade håltimmar emellan, ska begränsas. Ett annat är arbetskläder till personalen inom vård och omsorg.
Dessutom vill Kommunal ha det som andra förbund har fått – en sjätte föräldramånad med tillägg till föräldrapenningen.
På tisdag i nästa vecka, den 23 april, är det precis tio år sedan den senaste stora konflikten i kommuner och landsting. Strejken höll på i fem veckor och rullade i vågor över landet.