Foto: Leif Bildström/SGU

 

GRUVLIGT UPPSVING Del 3 Intresset för den svenska malmen går inte att ta miste på i Malå. Jerry Hedström ansvarar för riksarkivet för borrkärnor – en riktig guldgruva för mineraljägare. »Vi har väldigt fullt upp«, säger han.

Malå är en kommun med drygt 3 000 invånare nordväst om Skellefteå och här ligger arkivet som mineraljägare jub­lar över. Mer än tre miljoner meter borrkärnor finns här. Öppet och tillgängligt för dem som vill, sedan staten släppte möjligheterna till prospektering fria 1992.
Besök görs av företag, forskare och privatpersoner.

– Fast det kostar ju lite att låna ett loggrum, så det är inte vilken privatperson som helst som kommer hit.

Närmare bestämt en tusenlapp per dygn. Då får besökaren ett rum att arbeta i, och möjlighet studera de meterlånga stavarna, dokumentera vilka bergarter som de innehåller och dessutom ta prover för vidare analyser.

– De får en nyckel och kommer och går som de vill. De får jobba dygnet runt om de har lust, säger Jerry Hedström.

Personalen bistår med grunddata, sedan får geologerna göra sina tolkningar.

Det är myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, som har en filial i Malå. Där finns ett mineralinformationskontor, som tillhandahåller geologiska, geofysiska och geokemiska kartor och annan viktig information, en del är gratis, annat kostar. Och i anslutning till detta ligger borrkärnearkivet, där den äldsta kärnan är hämtad i Kvikkjokk 1896. För några år sedan kom ett företag och tittade på just den kärnan.

– De har undersökningstillstånd för området nu, säger Jerry Hedström.

Fram till 1992 var det svenska staten som skötte prospekteringen. För att ta del av information och borrprover krävdes tillstånd från NSG, nämnden för statens gruvegendomar. Därefter lade staten ner sin prospektering. Tanken var bland annat att locka utländska investerare, och få in utländskt kapital. Lagstiftningen är nu generös och Sverige rankas som ett av världens bästa länder för prospekterare.

– Borrkärnearkivet är unikt för att allt är så samlat. Men Finland och Norge har också öppna arkiv, säger Jerry Hedström.

Besöksiffrorna för borrkärnearkivet hade en tydlig topp 2007 med 560 besök.

– Men ett besök betyder inte en person, det kan vara tio personer från ett företag, till exempel, säger Jerry Hedström.

I fjol stannade siffran på 211. Men i år har redan 98 besök gjorts.

– Normalt brukar vi inte ha så många besök i januari och februari. Men nu är det fullt upp.

Det behöver inte betyda en uppåtgående trend, enligt honom.

– Det där med trender kan man aldrig säga, det är upp och ner i prospekteringsbranschen, det kan vända.

Någon boom för gruvnäringen vill han inte heller tala om. Även om det nu är ett lönsamt och gynnsamt läge, för den som har en bra fyndighet. Men det är också kostsamt och osäkert att investera.

– Många tror att det är en boom hela tiden, det är mest tidningsskriverier.

– Men det är kul att det kommer hit folk, det är viktigt att materialet används, att det inte är ett dött arkiv.

Guldet lockar mest, och visst är guld alltid intressant, en stabil handelsvara, anser han:

– Det är något som alla vill ha runt halsen.

Men också basmetallerna, som koppar och zink, och järnmalmen är viktiga. Intressant är också de sällsynta jordartsmetallerna, anser han.

Det är ett samlingsnamn för metal-ler som elektronikindustrin använder för att tillverka till exempel datorer, mobiltelefoner och vindkraftverk.

Två prospekteringsföretag har öppnat kontor i Malå. Det är svårt att få tag i lägenheter – för Malå betyder verksamheten mycket. Därför har företag hyrt in sig i villor.

– Men det är inte officiellt vilka företag det handlar om. Det är ju hemligt allt det där, säger Jerry Hedström.

I arkivet och på väg till och från de enskilda loggrummen stöter förstås besökarna på varandra.

– En del företag har ett undersökningstillstånd, då har de ju redan tingat marken så att ingen annan kan gå just där, då kanske de vill ha hjälp och idéer från andra företag, då pratar de. Andra är väldigt hemlighetsfulla, säger Jerry Hedström.