”Allvarligt för Industriavtalet”
Industrifacken säger gemensamt nej till den slutliga hemställan från opo. De pekar alla på att lönenivån är för låg och att det saknas ytterligare stöd till föräldralediga. Nu är det avtalslöst inom stora delar av industrin.
– Det här är naturligtvis en allvarlig situation. Det andra gången som parterna inom ramen för det nya Industriavtalet misslyckas med att komma överens, säger Anders Weihe, förhandlingschef hos arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.
Budet från opo, de opartiska ordförandena, innebar ett treårigt avtal med en kostnadsökning med 6,6 procent och i detta ingår delpension eller arbetstidsförkortning. Det betyder att de rena löneökningarna är 6 procent.
– Det är en bit ifrån när det gäller lönen. Och någon ytterligare föräldralönemånad har vi inte sett till, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.
Ulf Bengtsson, ordförande för Sveriges Ingenjörer, tar också upp lönenivån och ytterligare föräldramånad.
– På Teknikområdet saknar vi dessutom en konstruktion med en lokal lönebildningsprocess, säger ordföranden för Sveriges Ingenjörer.
Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, Hans-Olof Nilsson, Livs ordförande och Tommy Andersson, avtalssekreterare hos GS lyfter alla tre fram nivån och att de saknar lösningar för kraven om avtalsförsäkringarna och ett nytt system för föräldrapenningtillägg.
GS Tommy Andersson berättar även att det i den slutliga hemställan inte fanns med några krontalspåslag för avtalsområden med en genomsnittlig månadslön under 25 000 kronor.
Arbetsgivarna sa ja till förslaget. Teknikföretagen förklarar i ett pressmeddelande att lönenivån är väl hög men ett flerårigt avtal ger stabila förutsättningar. Teknikföretagen lyfter även fram att förslaget innehåller en större flexibilitet i förläggningen av ordinarie arbetstid samt bättre och enklare övertidsregler.
Veli-Pekka Säikkälä är inte lika bekymrad som arbetsgivarnas Anders Weihe när det gäller Industriavtalet.
– Industriavtalet har ett regelverk för en situation då avtalen löper nu. Redan på måndags förmiddag sätter vi igång med partsgemensamma överläggningar, säger IF Metalls avtalssekreterare.
De partsgemensamma överläggningarna är en nyhet i Industriavtalet. De innebär att företrädare för alla fack och arbetsgivarorganisationer träffas och försöker finna lösningar. Vid sidan av sådan stormöten kommer även branschparterna att diskutera. Allt sker under opos ledning. Överläggningarna får ta högst sju dagar.
Under de partsgemensamma överläggningarna kan opo skjuta upp en varslad stridsåtgärd i fjorton dagar. När dessa överläggningar är avklarade kan opo skjuta upp stridsåtgärder sju dagar.
Under den förra avtalsrörelsen hösten 2011 klarades de partsgemensamma överläggningarna av på fyra dagar och tolv dagar efter att avtalen löpt ut ingick fack och arbetsgivare nya avtal.