De som är födda utanför Europa tjänar sämre än svenskfödda med samma jobb. Deras ingångslöner är mellan 16 och 19 procent lägre än svenskföddas när de börjar jobba. Skillnaderna minskar med åren, men de som är födda utanför Europa kommer aldrig ikapp de svenskfödda.

Det visar en ny rapport från IFAU, institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Löneskillnaderna är störst bland högskoleubildade. Deras genomsnittliga ingångslön är 19 lägre än svenskföddas. Efter 30 år ligger deras löner fortfarande 16 procent under svenskföddas.

För dem med enbart grundskola är skillnaden 16 procent från start som sjunker till 12 procent efter 30 år. För gymnasieutbildade är startsiffran minus 18 procent som minskar till minus 12 procent på 30 år.

Det lönar sig inte att byta jobb för dem som är födda utanför Europa. De knappar ändå inte in på de svenskföddas löneförsprång. De som däremot stannar kvar på samma arbetsplats eller i samma yrke tar in på svenskarnas försprång, men de kommer inte ikapp.

Rapportförfattaren Tove Eliasson konstaterar också att arbetsmarknaden är segregerad. Det är mycket vanligare att de som är födda utanför Europa arbetar på arbetsplatser eller i yrken med många utrikes födda.