Inget lyft för barnskötarna
Regeringen satsar på förskolan med förskolelyftet. Men barnskötarna prioriteras bort. De får inte samma möjligheter som förskollärarna och cheferna när kompetensen ska höjas.
I det första förskolelyftet som genomfördes 2009 till 2011 fanns det skräddarsydda kurser för all personal i förskolan. Då satsades 25 procent av pengarna på barnskötarna. När det andra förskolelyftet drog i gång förra året lyste kurserna för barnskötarna med sin frånvaro.
På Skolverket förklarar man frånvaron av kurser för barnskötare så här:
– Uppdraget från regeringen har sett ut så, det beror på att den reviderade läroplanen ger ett tydligare ansvar till förskollärare och förskolechefer, säger Karin Améen.
Hon får medhåll från Tom Jansson från Kommunal.
– Barnskötarna blir bortprioriterade eftersom det finns ett mer akut behov av att utbilda den som fått ökat ansvar.
Till hösten finns det återigen kurser för barnskötare att söka. Men från och med förra året är statsbidraget borttaget för hela förskolelyftet. Det gör att den som vill studera inte får lönekompensation och att förskolan inte får pengar för att, till exempel, anställa en vikarie när den anställda är borta.
– Man får göra upp med arbetsgivaren om man ska gå utbildningen på arbetstid eller på fritiden. Många väljer att göra det på fritiden, och det blir rätt tungt, säger Karin Améen.
Tom Jansson på Kommunal anser att den nuvarande satsningen på barnskötarna inte räcker.
– Vi har krävt ett förskolelyft riktat till barnskötarna. Visstidsanställningarna i förskolan och andelen som saknar utbildning ökar. Då är det viktigt att man går ut med en rejäl satsning för barnskötare som yrkesgrupp.