Regeringen: »Vi hoppas att fler ska delta«
Regeringen tänker inte förlänga lärarlyftet eller skjuta upp kravet att alla lärare ska vara behöriga. Däremot kan det bli aktuellt med nya övergångsregler.
Utbildningsminister Jan Björklund har inte tid för en intervju, i stället svarar statssekreteraren Bertil Östberg på Arbetets frågor. Han försäkrar att utbildningsministern tar brevet från Kerstin Carlzon och Gunilla Gustafsson på stort allvar.
Redan i dag kan skolan få dispens om det inte finns en behörig lärare. Den möjligheten kommer att finnas även framöver, påpekar han.
– Vi funderar på om det kan behövas ytterligare övergångsregler för olika lärarkategorier. En fråga som vi också tittar på är lärare som jobbat länge och som inte är helt unga.
Inga klara besked till Kerstin Carlzon och Gunilla Gustafsson?
– Exakt hur nya undantagsregler ska utformas är vi inte klara med.
Vad tycker regeringen om att så få lärare går lärarlyftet?
– Vi tittar över hur lärarlyftet ska se ut framöver, vilken omfattningen det ska ha och vilka behov som finns. Men det är klart att alla lärare inte kan delta i lärarlyftet samtidigt, då fungerar inte undervisningen.
Det är snarare tvärtom, det finns tusentals tomma platser.
– Det hänger delvis samman med att lärarlegitimationen har dragit ut på tiden. Vi hoppas att fler lärare ska delta när det blir klart för alla vad som gäller för att få legitimation.
Bara drygt en tredjedel av statsbidraget användes av arbetsgivarna förra året. Tänker regeringen göra något åt det?
– Lärarlyftet 2 var nytt förra året, det är alltid trögt i början.
Det verkar vara ännu trögare i år?
– Vi tycker kommunerna måste ta sitt ansvar och se till att det finns rimliga villkor för att delta.