Fiaskot med lärarlyftet
”Jag tycker Jan Björklund ska skärpa till sig.”
Säger Kerstin Carlzon till vår reporter Esref Okumus, läs mer här. Kerstin har jobbat som lärare i 37 år och med ettor till treor – det som förr hette lågstadiet – i cirka 20 år.
Om två år är det stopp. Då måste Kerstin ha formell behörighet i sitt yrke, hon har endast förskollärarutbildning.
Men: 1. Kerstin är för gammal för studielån. 2. Hon kommer nästan att ha gått i pension när hennes behörighetsutbildning är slut.
Så hur tänkte Jan Björklund när behörighetskravet infördes?
Lärarlyftet heter det så vackert. Vår granskning visar att det är ett fiasko. Skolorna har varken tid eller pengar till att skicka iväg sina lärare för skolning till behörighet.
Vår utbildningsminister skyller fortfarande – efter sju års regeringsinnehav – alla utbildningsmisslyckanden på alla nivåer på företrädarna, Socialdemokraterna.
Den socialdemokratiska flumskolan, brukar det kallas.
Googlar man på kombinationen Jan Björklund och flum får man 24 000 träffar. Svenska akademins ordlista förklarar ordet flumpedagogik med ”utan krav på fasta kunskaper”. Synonymordboken listar: rörighet, luddighet, oklarhet, nonsens, svammel.
Lärarlyftet verkar ha införts utan krav på fasta förkunskaper, och förutsättningarna verkar vara röriga och oklara. Lite svamligt resultat faktiskt.
Det finns vidareutbildning som fungerar. Läs om Krister Mattsson som förlorade jobbet efter 41 år som metallarbetare när Saab lades ned – och som nu omskolar sig till undersköterska.
Hälften av vårdstudenterna på Trollhättans komvux är män. De som tidigare jobbade på verkstadsgolvet kan se fram mot en lägre lön. Men – brukar inte andelen män i en yrkesgrupp påverka lönerna uppåt?
Ni missar väl inte våra fantastiska krönikörer? Ann-Charlott Altstadt, Torun Carrfors, Susanna Alakoski och Lennart Lundquist.
Den här veckan är det Lennart som skriver Sista ordet. I hans texter kan vad som helst hända.
Läs om varför han som ung hade som vana att nattetid kissa mot Handelshögskolan i Göteborg. Så kan också en klassresa ta sin början.