Facket: »De tomma platserna är en skandal«
De tomma platserna och de oanvända miljarderna är en skandal och det beror på att varken staten eller kommunerna har tagit sitt ansvar, anser Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Facket har tidigt varnat för att den nya lagen som kräver att alla lärare ska vara behöriga kan få en rakt motsatt effekt, och att det kan uppstå ett organisatoriskt kaos ute i skolorna, berättar hon.
– Vi närmar oss det kaoset nu. Staten måste omedelbart förlänga lärarlyftet 2, annars riskerar hela behörighetsreformen haverera. Sverige kan få fler obehöriga lärare än någonsin.
Eva-Lis Sirén har inget emot de skärpta behörighetskraven. Tvärtom, en bra skola förutsätter att eleverna får välutbildade och legitimerade lärare, poängterar hon.
– Men kommunerna är ointresserade av att ge lärarna den behörighet de behöver. Det har skapat stor oro bland våra medlemmar.
En viktig fråga för facket är att de obehöriga medlemmarna måste få möjlighet till fortbildning innan den nya lagstiftningen om behörighet och legitimation träder i kraft fullt ut. Inför man nya lagar har man också ett ansvar att göra det möjligt för människorna att följa de nya lagarna, resonerar facket.
– Annars saboterar man en lovvärd reform.
Eva-Lis Sirén säger att det är väldigt många lärare som befinner sig i samma situation som Kerstin Carlzon och Gunilla Gustafsson på Strömskolan i Marks kommun.
– Jag blir upprörd över att en lång arbetserfarenhet inte räknas. Vi måste ha en validering där en verklig kompetens kan översättas till en formell.
Det kan finnas skäl till att undanta personer över en viss ålder – och som har lång tjänstgöring – från behörighetskraven, tycker Eva-Lis Sirén. Men det får aldrig användas av kommunerna för att slippa anställa behörig personal.
– Den avgörande frågan för oss är att ge alla chansen till behörighetsgivande utbildning. Behörighetsreformen är gravt underfinansierad. Det är väldigt låga ersättningar och tuffa villkor.