Pigg eller fattig efter 65?
Pensionärer startar fyra företag i Sverige – varje dag. Sammanlagt blev det 1 586 nya företag i fjol. Det är en ökning med 15 procent från året innan.
– Som pensionär kan man välja att ta ut hela eller delar av pensionen och ha det som grundplåt i sin ekonomi. I kombination med att äldre ofta har värdefull kunskap och ett stort kontaktnät ger det utmärkta förutsättningar för eget företagande, säger Rolf Dahlberg, vd för mjukvaruföretaget Visma Spcs som står bakom kartläggningen, i ett pressmeddelande.
I topp för pensionärernas företagande ligger olika konsultuppdrag, och det är främst männen som startar eget. Tre av sju är kvinnor.
Men det ser väldigt olika ut runt om i landet. Det län som är mest jämställt är Gotland där 39 procent av nyföretagare över 65 år är kvinnor. I botten ligger Blekinge där 12 procent är kvinnor.
Curt Persson, ordförande i Pensionärernas riksorganisation (PRO), ser flera skäl till ökningen.
– Vi har sett att fler och fler jobbar efter 65. Det är många som fortfarande är pigga och sugna på lite nya saker. De vill göra något framtidsinriktat i stället för att slå sig till ro och säga att ”nu är jag pensionär”.
Utöver att vi blir piggare anser Curt Persson att entreprenörskapet också kan ha allvarligare orsaker.
– Det finns också många som upptäcker att pensionen inte räcker till. Dessutom ser de att de måste skatta mer som pensionär än som arbetande. Företaget blir en möjlighet att dryga ut pensionen.
Vad anser du om utvecklingen?
– Det är upp till individen, det är positivt för den som orkar och vill. Men om det är ett tvång för att få ekonomin att gå ihop då är det såklart inte bra, säger Curt Persson.