Lönepussel livar upp krogen
Efter 20 år med lokala potter ska Hotell- och restaurangfacket och Visita bli överens om metoder för att fördela lönerna lokalt.
Inför årets avtalsrörelse har parterna gemensamt tagit fram en arbetsmodell som kallas Lönepusslet. Den består av analoga och digitala verktyg som ska användas för sätta löner lokalt.
Målet är att få till en individuell lönesättning som alla begriper.
– Det målstyrda arbetet med lönesättning har inte fungerat i vår bransch. Det största problemet har varit att våra medlemmar inte har förstått vad de ska prestera för att få högre lön, säger Pim van Dorpel, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.
– De centrala parterna har misslyckats med att skapa tillräckligt bra verktyg åt de lokala parterna för att klara av uppgiften. Det har skapat frustration och skadat relationerna mellan företag och lokala företrädare. Vi vill att de relationerna ska vara intakta när det finns ”riktiga” tvister att hantera, säger Visitas chefsjurist Torbjörn Granevärn.
Det betyder i klartext att det har varit mycket tjafs om allt möjligt innan själva löneförhandlingarna ens har kommit i gång.
I förra avtalsrörelsen tillsattes en partsgemensam arbetsgrupp med Anders Lindström från Medlingsinstitutet som opartisk ordförande. Gruppen har idkat självkritik och tagit fram en ny modell som ska vara enkel, tydlig och begriplig.
Hotellstäderskan eller servitrisen ska begripa varför hon får si eller så många kronor mer i lön och arbetsgivaren ska få verktyg till hjälp för att föra lönesamtal och sätta lön.
Det ska skapa tillit. Hittills har det funnits en utbredd misstro mellan företag och fack lokalt.
I fortsättningen ska första steget vara att arbetsgivaren tar fram en lönepolicy utifrån företagets affärsidé och övergripande mål. Det innebär att arbetsgivaren ska formulera ett antal lönekriterier som de anställda ska känna till och förstå.
Vid lönesamtalet ska arbetsgivaren sätta poäng på hur väl var och en av de anställda uppfyller kriterierna. Därefter rangordnas individerna.
Högst poäng ger störst lönelyft. Arbetsgivare ska visa sina uträkningar med hjälp av en lönesnurra. Facket kan antingen godta fördelningen eller begära förhandlingar.
I 2012 års avtal är alla individer garanterade 45 procent av den totala löneökningen. 55 procent fördelas i en lokal pott.