Dyrt sparka föräldraledig
En föräldraledig fick sina arbetstider ändrade från vardagar till helger när hon kom tillbaka. Hon tackade nej och fick sparken. Olagligt, slår Arbetsdomstolen och dömer arbetsgivaren till 120 000 kronor i skadestånd.
När kvinnan kom tillbaka från föräldraledigheten hade arbetsgivaren både ändrat arbetsuppgifterna och arbetstiderna. Förre ledigheten arbetade hon som kock dagtid på vardagar, nu blev hon erbjuden att arbeta som servitris kvällstid på helger. Antingen det eller inget arbete alls, dikterade arbetsgivaren, en krogägare i Bromölla.
Krogägaren hävdade dessutom att hon hade lämnat sin tidigare fasta tjänst som kypare och i stället fått en provanställning som kock samt att denna anställning varit avslutad innan hon gick ut på föräldraledigheten.
Något som går stick i stäv med kvinnans uppfattning av verkligheten. Enligt henne har det aldrig varit fråga om någon provanställning och hon hade inte heller uttryckligen tackat nej till förslaget om nya arbetstider, utan bara bett arbetsgivaren att tänka över saken.
Eftersom familjen inte hade möjlighet att ordna med barntillsyn alla helger på kvälls- och nattetid hade hon ingen praktisk möjlighet att tacka ja till erbjudandet.
Arbetsdomstolen finner kvinnan trovärdig på samtliga punkter. För att ändra en arbetstagares arbetstidsmått krävs normalt en överenskommelse, påpekar domstolen. Om parterna inte kommer överens om att ändra avtalet kan en arbetsgivare inte göra en ändring på annat sätt än genom att säga upp arbetstagaren och erbjuda en ny anställning på nya villkor. Men då krävs dock att det föreligger saklig grund för uppsägning, vilket i det här fallet saknas.
Arbetsdomstolen konstaterar dessutom att erbjudandet med de nya arbetstiderna helt klart har mindre gynnsamma villkor jämfört med det arbete kvinnan hade före föräldraledigheten, vilket är ett brott mot föräldraledighetslagen.
Arbetsdomstolen dömer arbetsgivaren till 120 000 kronor i allmänt skadestånd och 83 000 kronor i ekonomiskt skadestånd. Arbetsgivaren får också betala kvinnans rättegångskostnader på 105 000 kronor
”Skadeståndet bör sättas särskilt högt eftersom avskedandet har haft samband med hennes föräldraledighet”, slår Arbetsdomstolen fast.