Foto: Bertil Ericson

GS ordförande Per-Olof Sjöö är kritisk till regelverket.

 

Skogsplanterarna från Kamerun är bara ett av flera fall där arbetskraftsinvandrare kommer till Sverige för att upptäcka att företag senare betalar en lägre lön och ger sämre villkor än vad som utlovats.

Varför skriver facket under Migrationsverkets papper om anställningserbjudande när ni vet att många utländska arbetare blir lurade i Sverige?

– Det är vårt uppdrag enligt regelverket, att vi ska yttra oss över ansökningarna. Vi kollar att det finns försäkringar och kollektivavtal, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket.

Är inte risken att de som kommer hit ser er signatur och tror att lön och villkor garanterats av facket?

– Det är helt klart så. Det är därför vi har sagt att systemet är helt ohållbart, det går inte att ha kvar. Migrationsverkets handling om anställningserbjudande måste ges en rättslig status.

Ingen tvingar er. Ni skulle ju kunna låta bli att skriva under?

– Jo, det skulle vi kunna göra men vi måste också ta hänsyn till det faktum att det behövs utländsk arbetskraft. Skulle vi sluta underteckna skulle vi dessutom få en helt annan debatt.

Vad då för debatt?

– Då kommer nyliberaler att hävda att facket inte vill ha utländsk arbetskraft. Den diskussionen finns redan i dag. Vissa hävdar redan i dag att facket bara vill att svenska jobb ska skötas av svenskar. Den debatten vore olycklig.

Så frågan om att skriva under eller inte är som pest eller kolera för facket?

– Vi kan inte hantera den på ett annat sätt än vi gör. Vi måste bortse från vilken etnicitet människor har som jobbar i våra branscher. Vårt uppdrag är att se till att villkor och lön ska vara lika och att kollektivavtalen följs.

Våra läsare har sagt att er underskrift legitimerar ett system ni ogillar. Vad säger du om det?

– Jo, men man måste ha ett reformistiskt synsätt. Vi verkar för förändringar och den debatt som kommit upp pekar mot att regeringen nu inser att något måste göras. Det är så vi förändrar. Skulle vi obstruera mot systemet tror jag att en politisk förändring hade varit svårare att genomföra.

Vad händer nu med skogsplanterarna från Kamerun?

– Det vet jag inte. Vi har sett till att de fått vad de ska ha enligt vårt kollektivavtal och vad som händer nu kan jag inte svara på.