Än har inga nya initiativ tagits i byggkonflikt. Facket väntar dock på en förhandlingsinvit från arbetsgivarna och lyfter fram en norsk modell som förebild. I morgon bryter strejken ut – om ingen uppgörelse blir klar.

– Konflikt är inget självändamål. Det finns tid kvar för att finna en lösning, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Han hänvisar till ett norskt system som kallas solidaransvar, och facket tänker sig som utgångspunkt för skrivningar i kollektivavtalet. Det är en lag som går ut på att en uppdragsgivare är skyldig att betala lön ned genom kontraktskedjan och därmed se till att anställda hos dem som är anställda av företag som uppdragstagaren anlitar ska få lön.

Arbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind är förvånad över att Byggnads väntar på en förhandlingsinvit från arbetsgivarna.

– Säger de så? I går sa de ju nej till medlarnas bud. Och de har suttit passiva under våra förhandlingar. Det här handlar bara om att Byggnads vill ha igenom exakt sin linje. Och då finns det inte stora förutsättningar att komma överens, säger Mats Åkerlind.

Han tror inte alls på det norska systemet. Han säger att Byggnads snöat in på ett huvudlöst system som öppnar för bedrägeri och som är tekniskt besvärligt och som i Norge har föregåtts av sju års remissarbete.

I stället vill han se en ordning som bygger på ID 06 – som är en redovisning av närvaron på en byggarbetsplats. Byggnads invändning mot detta är att det bara är ett kontrollsystem. Facket vill i stället se något som är mer kraftfullt för att få ordning på arbetsmiljön och huvudentreprenörens ansvar.

Medlarna funderar och Bengt KÅ Johansson säger:

– Vi har verkligen försökt. Tre gånger har vi lagt fram förslag. Vi fortsätter tänka, men bollen ligger alltid hos parterna.

Fakta: Byggnads norska modell

Byggnads förslag, som bygger på norska solidaransvar, ser ut så här:

”Entreprenörer och underentreprenörer som anlitar underentreprenörer eller hyr in arbetskraft ansvarar såsom för egen skuld för utbetalning av lön och andra ersättningar till arbetstagare som är anställda av underentreprenör eller bemanningsföretag eller hos andra företag som någon anlitar för att utföra arbetet.

Arbetstagaren ska framställa skriftliga krav till solidariskt ansvarigt företag senast tre månader efter lönens förfallodag. Förfallodag avseende semesterersättning/lön framgår av semesterlagen.

Solidariskt ansvarigt företag ska betala framställt krav inom tre veckor efter det att kravet kommit företaget till handa om kravet inte är uppenbart oskäligt.”