Låst läge i finska löneförhandlingar
Trots att den finska regeringen har satt deadline nästa vecka har inte fack och arbetsgivare lyckats enas om om ramarna för en central löneuppgörelse.
I dag ska parterna träffas igen men båda parter tvivlar på att de kommer att komma överens om att förhandla fram en central löneuppgörelse där regeringen hålls utanför.
I går avslutades redan efter två timmar.
– Det är en lång väg kvar, sa Jyri Häkämies som är vd för arbetsgivarnas organisation EK, enligt Hufvudstadsbladet.
Arbetsgivarna vill inte att det ska bli något centralt lönepåslag men räknar ändå med att lönerna kommer att stiga med 1,2 procent nästa år.
De fackliga centralorganisationerna FFC och FTFC (motsvarande LO och TCO) kräver dock ett centralt påslag. Akava, som är akademikernas fackliga organisation, är mer tvetydig och uppger att löneavtalet måste bevara köpkraften hos löntagarna.
Den finska regeringen vill att parterna lämnar in ett förslag på en central uppgörelse före den 19 mars. Men senaste i morgon, fredag, måste parterna komma överens om huruvida det är någon poäng att inleda förhandlingar den kommande veckan.
För två år sedan slöts ett ramavtal som gav två miljoner finska löntagare en löneförhöjning på 4,3 procent. Avtalet löper ut i höst och nästa år men i flera branscher har dock inte lönerna höjts som de skulle, enligt Hufvudstadsbladet. Även om en löneuppgörelse ser avlägsen ut ser en annan viktig fråga på den finska arbetsmarknaden ut att få sin lösning.
I det centrala avtalet från 2011 infördes en rätt för anställda att ta ut tre så kallade utbildningsdagar. Parterna har dock varit oeniga om hur avtalet ska tolkas. Nu finns ett förslag som går ut på att ersätta utbildningsdagar med en modell som går ut på att inrätta utbildningsplaner på arbetsplatserna. Förslaget innebär att företagen måste ta ställning till hur det yrkesmässiga kunnandet ska utvecklas inom alla personalgrupper .
De fackliga centralorganisationerna har sagt ja till förslaget som kommer att leda till en lagändring som troligen träder i kraft i augusti.