Staten ska stå för en tredjedel av kostnaderna för korttidsarbetet. Det är en del av det förslag som regeringen i dag ställt sig bakom.  Det nya förslaget ska i morgon lämnas till lagrådet. Samtidigt förbinder sig Moderaterna att verka för delar av den spruckna jobbpakten och att inte göra några större ingrepp i arbetsrätten.

Korttidsarbete handlar om att staten ska vara med och betala en del av kostnaderna när företag i ekonomiska kristider sänker arbetstiden och lönen för de anställda istället för att säga upp dem.

– Staten tar sitt ansvar genom att framför allt sänka arbetsgivaravgiften och det motsvarar en tredjedel av kostnaden för att införa korttidsarbete, säger Niklas Gillström, pressekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

Lagrådsremissen om korttidsarbete har utarbetats efter att ett tidigare förslag varit ute på remiss. LO hade flera invändningar. Det var bland annat att arbetsgivarna inte ska ha några extra kostnader för korttidsarbetet, att det borde finnas pengar för utbildning av dem som går på korttidsarbete och att statens insats ska vara större och kopplas till taket i a-kassan.

Tidigare i dag presenterade Moderaterna en rapport ”Ansvar för ekonomin och full sysselsättning”. Flera av förslagen berör arbetsmarknaden och de flesta av dem har lagts fram tidigare.

I rapporten skriver Moderaterna att de kan tänka sig att ta bort den differentierade a-kasseavgiften om fack och arbetsgivare sluter avtal som gör det lättare för unga att få arbete. Enligt TT sa finansminister Anders Borg att Moderaterna inte vill ha några större förändringar av arbetsrätten och han nämnde särskilt turordningsreglerna under nästa mandatperiod. Möjligen kan partiet tänka sig en förlängning av tiden för provanställning.

I rapporten finns också förslag om mer av lärlingssystem, stöd till yrkesintroduktionsavtal mellan fack och arbetsgivare samt korttidsarbete.

I rapporten förespråkar Moderaterna även ett ytterligare jobbskatteavdrag – när ekonomin tillåter.

Av de här olika förslagen har korttidsarbetet alltså kommit längst. Innehållet i regeringens lagrådsremiss presenteras i morgon.