Bud på gång i industrin
I morgon eller på fredag kommer ett första avtalsbud till parterna i industrin från de opartiska ordförandena. Målet är att nya avtal ska vara klara före den sista mars för en halv miljon industrianställda på bortåt 30 avtalsområden.
– Vi kan tänka oss ett treårigt avtal om innehållet är rätt, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare hos IF Metall.
För en vecka sedan sa fack och arbetsgivare i industrin ja till den första skissen från opo – de opartiska ordförandena – som är industrins egna medlare. Skissen innebär att avtalet blir treårigt med möjlighet att säga upp det sista avtalsåret och att det ska ingå en delpension i uppgörelsen. I skissen är delpensionen inte närmare beskriven.
Facken beskrev då sitt ja som försiktigt och förklarade att förutsättningen för att acceptera ett treårigt avtal är att löneökningarna är tillräckligt bra, att arbetsförkortningen och möjligheten till delpension får en lösning samt att det finns vettiga delar om föräldraförsäkringar och försäkringspaketet som finns i LO-samordningen.
En hemställan är på gång från opo och den förväntas bli heltäckande och därmed omfatta alla delar i ett nytt avtal. Och hemställan brukar följas av en slutgiltig hemställan som kommer en tid senare.
I början av februari la Teknikarbetsgivarna fram ett treårigt avtalsförslag med en sammanlagd löneökning på 4,5 procent. Det sa facken nej till.
IF Metalls pressombudsman Lars Ankarfjäll berättar att ledamöterna i samtliga avtalsdelegationer har kallats in till imorgon, torsdag. Ledamöterna har ombetts att packa väskan så att de kan bli borta åtminstone under helgen. IF Metall har fått veta att en hemställan kommer i slutet av veckan och det lär betyda torsdag eller fredag. Fack och arbetsgivare brukar få 24 eller 48 timmar på sig att ta ställning till avtalsförslaget.
Tanken är att industrins uppgörelse ska bli norm för alla andra avtalsområden. I LO:s avtalsplattform finns krav på att det ska skapas två märken. Lönekravet är 2,8 procent för dem med en lön högre än 25 000 kronor i månaden och 700 kronor mer för dem som har en lön lägre än 25 000 kronor. Målet är ett märke i procent för dem med högre lön medan förhoppningen är att skapa ett märke i form av ett krontalspåslag för dem med månadslön under 25 000 kronor.
På frågan om facken inom industrin driver de två lönekraven svarar IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä:
– Vi har en LO-samordning och den finns fortfarande kvar.
Kravet på arbetstidsförkortning och delpension får olika innebörd på avtalsområdena. På Teknik- och Industri och kemiavtalet handlar det om att börja bygga upp ett system för delpension och möjlighet till delpension från 60 års ålder. För dem med Stål och Metallavtal rör det sig om att få fler timmar till tidbanken.
Fakta
Opo, de opartiska ordförandena, är en del av industriavtalet. En månad innan avtalen löper ut ska opo träda in och efter egen bedömning göra det som behövs för att förnya avtalen innan de gamla slutar gälla
LO:s avtalskrav är förutom de två lönekraven:
• lägstalönerna höjs med minst 700 kronor
• alla ersättningar höjs med 2,8 procent
• föräldrapenningtillägg på 10 procent av lönen under sex månader för alla LO-medlemmar
• förbättringar av reglerna vid arbetsskada
• förbättringar av avtalspensionen
519 avtal ska förhandlas om i år. 270 av dem går ut sista mars Sammanlagt får strax under 2,7 miljoner anställda nya avtal under 2013. Och för nästan 1,9 miljoner löper avtalen ut sista mars.
Källa: Medlingsinstitutet