Foto: Jessica Gow

– Jag har haft fantastisk uppbackning från mina arbetskamrater. Flera hade velat driva sina löner som diskriminering men vågar inte, säger Monica Nordén Jonsson som gått hela vägen till Arbetsdomstolen för att pröva om hennes lön har varit en fråga om könsdiskriminering.

 

I 20 år hade socionomen Monica Nordén Jonsson arbetat på Birkahemmet när en 30 år yngre man anställdes. De hade samma titel. Samma utbildning. Ändå fick han flera tusen kronor mer i lön.

Ren lönediskriminering, anser hon. Nej, han är helt enkelt värd mer, anser arbetsgivaren. I förra veckan möttes de i Arbetsdomstolens rättssal: Monica Nordén Jonsson, behandlingssekreterare på Birkahemmet i Göteborg, och det kommunala bolaget Gryning vård.

Att hon, med sina 67 år, avslutar sitt yrkesliv i domstol beror på ett långvarit missnöje med lönenivåerna på arbetsplatsen. Birkahemmet var tidigare ett spädbarnshem och de anställda var främst barnsköterskor, en nästintill enkönad arbetsgrupp där lönerna följt den tidlösa ekvationen: kvinnor + vård och omsorg = låga löner.

Trots att utbildningsnivån på Birkahemmet höjts har inte lönerna hängt med.

Något som ställdes på sin spets när arbetsgivaren sensommaren 2010 anställde en yngre man. Han och Monica Nordén Jonsson är både utbildade socionomer, de skulle jobba i samma arbetsgrupp där alla hade titeln behandlings­sekretare.

Monica Nordén Jonsson tjänade då 22 900 kronor, efter 30 års erfarenhet som socionom då hon bland annat vikarierat som enhetschef inom socialtjänsten, och efter 20 år på Birkahemmet.

Den då 33-åriga mannen hade fem års arbetslivserfarenhet och fick en ingångslön på 26 000 kronor.

– Vi tyckte alla att det var bra att det kom en man, och roligt att han fick den lönen. Vi tänkte att nu måste arbetsgivaren göra något åt löne­läget, säger Monica Nordén Jonsson.

Hon tog upp det med sin chef, men fick inget svar. Hon vände sig till facket.

– Jag läste lagen, förarbeten och EU-rätt. Och ju mer jag läste, desto mer kände jag hur fel det är. Det handlar om lika lön för likvärdigt arbetet. Är det inte diskriminering vet jag inte vad vi ska med lagstiftningen till.

Facket gick vidare med fallet. Men parterna kom aldrig överens. Enligt bolaget har mannen framför allt fått en högre lön på grund av sina unika kunskaper i BBIC (Barnets behov i centrum), ett av de verktyg som används vid utredningar. Även Monica Nordén Jonsson har gått grundkursen i BBIC på två dagar. Medan han har läst fortbildningskursen på tre dagar.

I förhandlingarna i AD vittnar Monica Nordén Jonssons chef om att BBIC visserligen inte var något som bolaget annonserat efter, men när mannen hade kompetensen ansåg man att han var värd en högre marknadsanpassad lön.

Samtidigt vittnar mannen själv om att hans unika kunskaper främst använts till att sitta i en arbetsgrupp och ”tänka och tycka” vid tre, fyra tillfällen.

Ledningen vittnar också om hur Monica Nordén Jonsson presterat dåligt den senaste tiden. Enligt ett dokument som användes inför det senaste lönesamtalet, men som Monica Nordén Jonsson inte fått se, får hon veta att hon har lägst betyg i nästan samtliga arbetsmoment. Chefen berättar hur hon aldrig skattat Monica särskilt högt.

Samtidigt är det ett lönesamtal som gav Monica Nordén Jonsson en större höjning än snittet.

– Jag blev väldigt arg när hon pratade så nedvärderande … Men ju mer jag hörde desto mer tyckte jag att hon gjorde bort sig själv. Hon blev så agg­ressiv i tonen.

Hur fallet än slutar blir betygen de sista i Monica Nordéns liv som anställd. En vecka före förhandlingarna i domstolen gjorde hon sin sista arbetsdag, 67 år gammal. Det brukar bli stor fest där alla deltar när någon går i pension. Den här gången blev det en middag med kollegorna, men kaffe med cheferna.

– Jag fick ett ”lycka till som pensionär” från chefen. Det var allt. Det känns så klart jättetråkigt efter 20 år. Jag har alltid kunnat kommunicera bra och rakt med min chef, men efter den här smutskastningen kommer jag aldrig mer att vilja prata med henne.

Hennes juridiska ombud från Vision kräver att hon retroaktivt ska få det mannen tjänat fram tills i dag. Och diskrimineringsersättning på 125 000 kronor.

– Vi ser inget svar på det här fallet. Det är uppseendeväckande när man har en nästan enkönad arbetsplats som ger en man högre lön när den blir tvåkönad. Det här sammanfattar våra medlemmars främsta fråga, nämligen kvinnors löneläge, säger förbundsjuristen Åsa Tillberg.

AD beräknar att domen är klar den 17 april.

Monica Nordén Jonsson slutade sitt 30-åriga anställda liv som socionom med en lön på 24 800 kronor.

Arbetet har sökt Gryning vårds vd Katarina Ahlqvist, men utan resultat.