Samtliga stämningar om diskriminering i Arbetsdomstolen i fjol, listat efter vem som lämnat in stämningen.

Syndikalisterna

Tro. Lärare avstängd och senare avskedad. Facket anser bland annat att det är kopplat till lärarens trosupp­fattning. Pågår.
Etnicitet. Skolpersonal, avstängd och uppsagd. Facket anser att skolledning­en bland annat utsatt mannen för etnisk diskriminering. Fallet slutade med förlikning.

Kommunal

Kön. Gravid kvinna med åter­anställningsrätt inom bolaget blir bortvald på grund av gra­viditet och kommande föräldraledighet under rekryteringen till ny fast tjänst. Trots att hon har likvärdiga meriter som den som fick tjänsten. Fallet återkallas och avskrivs.

Unionen

Missgynnande under för­äld­raledighet. En kvinnlig säljare blir omplacerad till ett mindre kvalificerat jobb under föräldraledigheten. Ärendet slutar i förlikning.

Lärarförbundet

Funktionsnedsättning. Drivs dels som olaga uppsägning, dels som diskriminering på grund av funktions­hinder. För­skollärare sägs upp. Hon har diagnoserna adhd och fibromyalgi och får bland annat höra: ”Vem vill lämna sina barn till en sådan där?” Ärendet slutade med förlikning.

Handels

Kön. Kvinna anställd i butik som säljer underkläder tving­as bära skylt med sin bh-storlek. Den skulle även bäras vid kampanjer i en galleria. Att inte bära brickan kan innebära ett poängavdrag som ligger till grund för lönesättning. Kvinnan säger till slut upp sig. Dom kommer under våren.

Vision

Kön. En nyanställd yngre man får flera tusen kronor mer i lön än vad än äldre kvinna, med samma yrke, ­utbildning och som hade jobbat på arbetsplatsen i 20 år har. Dom kommer under våren.

DO

Kön. Gravid kvinna hyrs in av ett företag. När ledning­en ­beordrar övertid berättar hon att hon inte orkar på grund av graviditeten. In­hyrningen avslutas, liksom visstidsanställningen hos bemanningsföretaget. Kvinnan är medlem i Handels som valt att inte företräda henne. Pågår.

Ålder. En kvinna som söker jobb som receptionist på pensionat får höra att hon är för ung, trots att hon har relevant arbetslivserfarenhet. Parterna har kommit överens om att kvinnan får 50 000 kronor.

Kön, brott mot föräld­ra­le­dig­hets­lagen. Ett jobb­er­bjudande som säljare till en kvinna som redan fått anställningskontrakt dras tillbaka när hon berättar att hon är gravid, och för­väntas vara föräldraledig. Pågår.

Funktionsnedsättning. Bussbolaget vägrar anpassa arbetsschema för en förare som länge har varit sjuk efter en hjärtinfarkt och deltagit i rehabträning. En förutsättning för att kunna jobba är att få köra dagtid, i stället får han ett nattschema. Bussföraren blir några veckor senare uppsagd av personliga skäl. Föraren är med i Kommunal som valt att inte föra hans talan. Pågår.

Sexuella trakasserier. En manlig chef på en körskola kräver kramar, pussar och mas­sage av en kvinna som fått ett nystartsjobb som receptio­nist. Trots att hon säger ifrån fortgår beteendet, och övergår till rena övergrepp. Kvinnan polisanmäler mannen. Han säger upp henne. Fallet avgjort i Arbetsdomstolen efter tredskodom, körskolan har inte svarat på stäm­ningen och ska därför betala begärt skadestånd på 150 000 kronor till kvinnan.

Sexuella trakasserier. Två kvinnor som sommarjobbar som plantsättare för ett skogsbolag blir sexuellt trakasserade av sin arbets­ledare. Han fäller kommen­ta­rer till dem, inte till männen, som när det blåser rök då han säger att ”röken far mot den som horat”. När de båda kvinnorna säger emot, frågar han om de har mens. Parterna har förlikts och kvinnorna får 60 000 kronor var.

Kön, brott mot föräldra­le­dig­hets­lagen. En kvinnlig jurist blir lovad lönepåslag när provanställ­ningen över­går till fast anställning. När led­ningen får reda på att hon är gravid och tänker vara för­äldraledig uteblir påslaget. Pågår.

Ålder. En 65-årig man blir inte kallad till anställnings­intervju som spelarutbildare hos ett fotbollsförbund, trots mycket goda meriter. Enligt förbundet avslutas alla anställningar vid 67 års ålder, och man tycker två år är för kortsiktigt för en anställ­ning. Fallet är återkallat.

Fotnot: Samtliga uppgifter kommer från stämningsansökningarna.