Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har slutit det första avtalet inom ramen för det som återstår av Jobbpakten.

Nu förväntar parterna sig att regeringen ska leverera. Kommunals ordförande Annelie Nordström utgår från att regeringen skjuter till pengar till utbildning. Det behövs till exempel fler platser på omvårdnadsprogrammet på komvux.

– Och så ska avgiften till a-kassan sänkas. Det är prio ett, säger hon.

SKL vill ha det här:

– Vi hoppas på lönesubventioner till kommuner som anställer unga – dubbla arbetsavgiften i stället för som nu en arbetsgivaravgift i rabatt. Vi behöver ekonomisk hjälp för handledare och vi hoppas få stöd och hjälp att utveckla våra omsorgscollege så att ungdomarna får rätt utbildning, säger Agneta Jöhnk, som är chef på SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik.

Det nya avtalet gäller vård och omsorg. Det innebär att kommuner kan anställa arbetslösa ungdomar mellan 19 och 25 år på 75 procent och erbjuda dem utbildning under 25 procent av tiden.

– Kommunerna kommer att genomföra avtalet – men med stöd från staten kan vi få en kickstart, tror Agneta Jöhnk.

Redan i våras skrev SKL och Kommunal under en principöverenskommelse om ungdomsjobb.

Det första avtalet blev klart i december. Det gäller dem som har gått omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och utbildat sig till undersköterskor.  Även de kan bli nyanställda med lägre lön, 75 procent av lägstalönen. I gengäld ska de få utbildning och introduktion under de 25 procent som återstår upp till heltid. De ska dessutom garanteras fast jobb efter introduktionen. Den garantin får inte de som saknar utbildning.

Å andra sidan behövs mer personal. Kommunal räknar med att enbart äldreomsorgen behöver 150 000 nya anställda fram till 2030. Hälso- och sjukvården behöver ytterligare 110 000 anställda fram till 2030.

Det här kallas för introduktionsanställning. Den pågår i ett år.

– I dag går många ungdomar på timvik. De kanske får jobba 40 procent och tjänar väldigt dåligt. De får bättre villkor med den här modellen, anser Annelie Nordström.

Avtalet gäller enbart vård och omsorg. Däremot kan facket och arbetsgivarna komma överens lokalt om ungdomsjobb även inom andra yrken som till exempel inom städ, kök och vaktmästeri.

Unga arbetslösa som behöver arbetslivsintroduktion kan anställas på de nya villkoren. Det ska finnas handledare. En utbildnings- och introduktionsplan ska upprättas för varje individ.