Verkets vacklande upprör facket
Att frågan om arbetskläder över huvud taget kommer upp är fullkomligt absurt, tycker Kommunals ombudsman Ann Georgsson.
– Vi kommer att driva det här, våra medlemmar ska ha arbetskläder och det är arbetsgivaren som ska betala. Det är odiskutabelt.
Arbetsmiljöverkets vacklande fram och tillbaka upprör henne.
– Verket har ingen enhetlig syn, man driver olika linjer. Vi måste få veta vad som gäller, varför man ena stunden avslår skyddsombudens begäran och i nästa stund vitesförelägger arbetsgivaren ändå.
Det går visst att kräva att arbetsgivaren ska bekosta kläderna, anser Anneli Ohlsson Anderbjörk, jurist vid LO-TCO Rättsskydd. Enligt lagen är det en självklarhet att det är arbetsgivaren som ska stå för kostnaderna för arbetsmiljön.
Rättsskyddet har hittills överklagat åtta avslag från Arbetsmiljöverket. Och fler är på väg. Även de fall där myndigheten gått på skyddsombudens linje ska överklagas till förvaltningsrätten, eftersom det inte framgår vem som ska stå för kostnaderna.
– Det blir förmodligen så att kommunerna i praktiken blir tvungna att stå för kläderna. Men vi vill ha det svart på vitt. Vi litar inte på kommunerna.
Alternativet är att varje arbetstagare får stå för sina egna kläder. Men då kan det uppstå många orimliga situationer, menar Anneli Ohlsson Anderbjörk.
– Vad ska man säga till den arbetstagare som inte har råd med att köpa tre uppsättningar kläder och lägga dem på arbetsplatsen – innebär det arbetsvägran och hot om avsked?