LKAB misstänker att runt 20 anställda systematiskt fuskat med arbetstiden genom att en person stämplat in flera, som varit hemma med full lön.

Följden för anställda som fuskar med arbetstiden kan bli allt från avsked till en reprimand med krav på återbetalning. Följden beror på hur allvarligt fusket är och vad fack och arbetsgivare kommer överens om.

Det säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic med anledning av LKAB-fallet. han betonar dock att han inte känner till vad som hänt på LKAB.

– Det är inte helt ovanligt att företag påstår olika saker och sedan visar det sig att det inte stämmer. Först av allt behöver det utredas, säger han.

Enligt TT pågår en utredning på LKAB och medan den pågår är ingen av de misstänkta fuskarna avstängd från sitt jobb. Det är en grupp skiftarbetare och enligt personaldirektör Grete Solvang-Stoltz har det skett på ett väldigt raffinerat sätt. LKAB:s befarar att fusket pågått i flera år och att det rör sig om mångmiljonbelopp.

– För facket finns bara ett sätt. Vi företräder alltid medlemmarna. Och det handlar alltid om att båda parter ska respektera avtalet. Utifrån det försöker vi gå vidare och hitta någon lösning, säger IF Metalls förbundsjurist.

Darko Davidovic säger att det är stöld om en anställd inte är på jobbet och ändå får lön för arbete som inte utförs. Den anställde gör då ett avtalsbrott. Poängen med anställningen är att den anställde ska utföra arbete på vissa tider.