Genom att öka löntagarnas löner rejält kan man minska arbetslösheten. Problemet i dag är att kapitalägare varken använder sina tillgångar till konsumtion eller investeringar.

Det säger Markus Petterson, förbundssekreterare hos Transport, med anledning av SVT-programmet Lönesänkarna i går, torsdag. I programmet beskrivs hur politiker med stöd av facket sedan början av 1980-talet arbetat för att vinsterna i företagen ska öka på lönernas bekostnad. Och samma utveckling har skett i alla industriländer. Förhoppningen bakom en sådan politik var att det skulle ge fler jobb. Markus Petterssons recept är det motsatta.

– Det gäller att se till att de som konsumerar 100 procent av sin inkomst får större andel, säger han.

Sedan några år stöder Transport genom Charles och Elin Lindleys stiftelse forskning om utvecklingen av löne- och vinstandelarna utveckling.

– Förändringen i Sverige bygger på en medveten policy från politiker och fackföreningar. Den går ut på att skaffa sig exportfördelar genom löneåterhållsamhet, säger Markus Petterson.

Utvecklingen har skett nästan helt utan debatt och det förklarar Markus Pettersson med den effektiva inflationsbekämpningen. Samtidigt som lönens andel av produktionsresultatet sjunkit har löntagarnas köpkraft kunnat öka.

Enligt tv-programmet sker ett skifte i början av 1980-talet och en de stora händelserna är den socialdemokratiska regeringens 16-procentiga devalvering 1982, som i ett slags sänker löntagarnas köpkraft kraftigt och samtidigt ger exportföretagen en stor ökning av vinsterna.

Lönens andel av produktionens resultat steg fram till för drygt 30 år sedan enligt tv-programmet och därefter har den sjunkit och ligger idag på samma nivå som under första världskriget.

I programmet sägs att när vinstandelarna ökar skapas en grupp i samhället som blir allt rikare och får allt mer inflytande i samhället. Och samtidigt drivs löntagarna att låna de rikas pengar för att hålla sin konsumtion uppe. Detta är bakgrunden till finanskrisen och den ekonomiska utvecklingen i exempelvis Grekland och Spanien.

Centerledaren Annie Lööf intervjuas i programmet och hon anser fortfarande att lönerna ska sänkas ytterligare för att skapa fler jobb. Samma inställning har regeringens egen utredare professor Nils Gottfries. Han bygger dock sin inställning bland annat på att vinsternas andel är konstant. I en intervju i tv-programmet visar det sig att han inte kan förklara det och han säger att han kanske haft för bråttom när han förenklat för att göra sitt resonemang begripligt.

Nationalekonomiprofessorn Lars Calmfors tillhör dem som förespråkat sänkt lön för att fler ska kunna få arbete, men nu anser han att det inte längre går att fortsätta på den vägen och tv-programmet slutar med att han säger att man inte medvetet bör sträva efter att ytterligare sänka löneandelen.

Transports Markus Pettersson hoppas att det nu ska bli en debatt om industriavtalet och de svenska parternas syn på lönebildningen.

– Frågan är om det är rimligt att avstå löneutrymme för att få exportfördelar, och vi bör också fråga oss om det är rimligt att inte ta ut det vi kan i löner. Jag tycker inte att det är bra att konkurrera med lönerna, säger han.

• Vinsterna ökar – men inte lönerna

• Se Lönesänkarna på SVT Play (tillgängligt fram till 16 mars)