Reallönerna ökade förra året
Förra året ökade reallönerna med drygt 2 procent samtidigt som Sverige stärkte sin konkurrenskraft internationellt. Dessutom var förra årets stora avtalsrörelse i stort sett utan konflikter.
– Om vi säger att reallönen ökade runt 2 procent är vi ganska säkra, säger Bo Enegren, nationalekonom hos Medlingsinstitutet.
Han bygger sitt resonemang på att inflation 2012 var 0,9 procent och löneökningarna var 3,2 procent enligt Konjunkturinstitutet. Och det ger en uppgång av reallönen med 2,3 procent, men bedömningen av löneutvecklingen kan komma att ändras.
Detta är en del av Medlingsinstitutets årsrapport. År 2011 sjönk reallönen för första gången på länge. Nedgången var 0,6 procent. Bo Engren pekar på att ökningen av reallönen förra året var högre än genomsnittet under åren innan, men jämfört med ökningarna från mitten på 90-talet var uppgången lägre.
I sin rapport resonerar Medlingsinstitutet kring Sveriges konkurrenskraft. Bo Enegren säger att det går att mäta olika saker.
Medlingsinstitutet tittar dock i första hand på växelkurs, produktivitet och löner.
– För utvecklingen av välståndet på lång sikt har produktiviteten stor betydelse, säger han.
Medlingsinstitutet har valt att publicera en konkurrenskraftsranking från schweiziska IMD och enligt den har Sverige klättrat från 14:e till femte plats mellan 2006 och 2012.
Förra året ingick omkring 500 avtal och enligt Medlingsinstitutet fungerade industrins normering väl. Alla LO-avtal hölls inom den kostnadsram som parterna i industrin skapade med sina avtal.
Jämfört med tidigare avtalsår var antalet varsel, medlingar och stridsåtgärder i samma storleksordning som tidigare. 2012 var Medlingsinstitutet indraget i 23 medlingar. Det las 19 konfliktvarsel och sex av dem gick till stridsåtgärder. Den största konflikten var mellan Byggnads och plåtslagerierna och VVS-företagen. Totalt gick drygt 35 000 dagar förlorade till följda av dessa konflikter.
Vid sidan om Medlingsinstitutet finns de parter som är bundna av egna förhandlingsavtal. I två fall gick Unionen ut i konflikt – med Medieföretagen och Almega Tjänsteföretagen.
Hamnarbetarförbundet deltog i tre internationella sympatistrejker förra året. Det var till stöd för en brittisk fackförening och vid två tillfälle för att backa upp en portugisk fackförening.