MP vill ha friåret tillbaka
Anställda bör få större möjlighet att påverka sin arbetstid, anser Miljöpartiet. Återinfört friår och fler semesterdagar till föräldrar är några av de förslag som bland andra riksdagsman Mehmet Kaplan (MP) tagit fram inför Miljöpartiets jobbkongress i maj.
Förra gången friår var på tapeten hade ni stöd från andra riksdagspartier, hur ser det stödet ut nu?
– Det är svårt att veta eftersom det inte finns ett förslag lagt till dem ännu. Går det i genom på vår partikongress så hoppas vi att stödet finns. Finland har ett liknande system som fungerar väldigt bra, det finns möjligheter även här i Sverige, säger Mehmet Kaplan, arbetsmarknadspolitisk talesman för Miljöpartiet.
När friåret infördes 2005 fick det kritik, bland annat för risken att halka efter i löneutvecklingen. Hur ser ni på det i dag?
– Vi kan ta efter det finska exemplet som fått stor uppskattning både från arbetsgivare och arbetstagare. Det är ett fantastiskt sätt att få människor i arbete. Många arbetar för mycket medan andra inte får en chans att jobba alls, då är friåret bra.
På vilka andra sätt vill ni ge arbetstagare möjlighet att påverka sin arbetstid?
– En sak vi har lyft fram är rätten till heltidsanställning. Många kvinnodominerade yrken dras med deltidsproblematik, många vill arbeta heltid men får inte. Vi har dessutom föreslagit att föräldrar till barn mellan sju och femton år ska få rätt till extra semesterdagar. Men de här sakerna är bara en del i en palett. Varje liten del kommer utgöra helheten där arbetstagarna får större möjligheter att påverka.
Fotnot: Ett friår betyder att en anställd kan få ledigt under max ett år, med en viss procentsats av a-kassan som inkomst. I utbyte får någon utan arbete chansen att vikariera och på så vis skaffa sig arbetslivserfarenhet och lättare att komma in på arbetsmarknaden.