Foto: Henrik Witt

– Vi har väldigt mycket belastningsskador, även om de sällan anses vara orsakade av arbetet, säger Susanna Skärlund, som anser att förebyggande vård behövs.

 

Sju av tio kvinnor inom detaljhandeln saknar företagshälsa. Susanna Skärlund, kallskänka på Ica Maxi i Norrköping, är inte förvånad. Arbetsgivarna tycker det är billigare så och de anställda har inget att sätta emot, säger hon.

Ungefär hälften av butikens anställda, cirka 125 personer, är med i facket. Men de har varken fackklubb eller företagshälsa, vilket hänger ihop, enligt Susanna Skärlund.

– Vi tjejer har svårt att göra våra röster hörda och stå upp mot arbetsgivaren. Vi slår inte näven i bordet, utan gör bara vårt jobb och sedan är det bra.

Hon har varit med tillräckligt länge för att minnas den tid då företagshälsan var en självklarhet och liksom en del av företaget. Då gick man på ordentliga kontroller hos läkare som kände till jobbet och kunde se problemen långt innan de ledde till någon skada.

– Vi behöver förebyggande vård lika mycket i dag. Vi har väldigt mycket belastningsskador, även om de sällan anses vara orsakade av arbetet.

Att det skulle vara billigare utan företagshälsa tror hon inte på. Det blir mycket dyrare både för arbetsgivaren och för samhället om riskerna inte fångas upp direkt. Trots alla nya hjälpmedel och arbetsrotation är jobbet fortfarande mycket tungt och stressigt, berättar hon.

– Att lyfta alla varor som en kassörska kör på bandet är som att lyfta fem Volvobilar om dagen.

Susanna Skärlund tycker inte om gym, men de som gör det får halva gymkortet betalt i friskvårdsbidrag.

– Jag vill inte stänga in mig på ett gym när jag är ledig. Jag går hellre ut och tränar.

Att fler kvinnor än män saknar företagshälsa handlar i grunden om att deras hälsa inte anses vara lika viktig, konstaterar hon. När en kille skär sig i fingret är det självklart en arbetsskada. Men när en tjej efter 20 år i kassan skadat sig i axlarna, och går med värk för jämnan, har det inget med jobbet att göra.

– Då är det något som hon själv orsakat, eller ett psykiskt problem, säger Susanna Skärlund.