»Jympa är väldigt
mycket lust«
Kajsa Värna är Friskisledare och ser uppdraget som en ynnest
Klockan är tio på förmiddagen en vanlig vardag. Jympapasset är fullbokat sedan en vecka. 105 personer har kommit – pensionärer och andra som kan komma ifrån mitt i veckan.
De har inte kommit för att köra stenhårt. Det ska bli basjympa för alla.
De har inte kommit för att köra stenhårt. Det ska bli basjympa för alla. Klädstilen är avspänd, mer retro än värsta fitnessmodet.
– Du är välkommen som du är. Du kan komma i dina urtvättade shorts från 70-talet. Här har alla träningskläder. Det syns inte vad du jobbar med. Vi förenas i träningsglädjen, säger Kajsa Värna, som leder passet.
Hon gick på handbollsgymnasiet i Partille utanför Göteborg och spelade på elitnivå i Säfvehof, men tog inte steget upp i seniorlaget.
– Jag hade spelat handboll sedan jag var sju år. Det fick räcka. Jag ville inte lägga ner så mycket tid som krävdes. Det var dags att göra något annat.
För att hålla i gång började hon jympa på Friskis & Svettis. Där kunde hon träna utan prestationskrav.
– För mig är jympa väldigt mycket lust. Om du inte orkar göra 20 armhävningar spelar det ingen roll.
Hon har varit ledare i snart tolv år. Det började med medeljympa. Sedan utbildade hon sig för bas- och seniorjympa. Och upptäckte att det är roligare.
– Det är så avdramatiserat. När jag började med seniorjympa mötte jag en fantastisk grupp. Folk mitt i livet kör en timme och går hem till sitt. I seniorgruppen är träningen en social grej. Folk lär känna varandra. Det bildas kompisgäng som äter lunch efteråt.
Kajsa Värna är barnledig på halvtid och klämmer in jympan på ledig tid. Ettåringen Astrid sover i vagnen. Tjejerna i receptionen håller koll under det timslånga passet. När arbetslivet återgår till det normala försöker hon lägga sina pass på lunchen eller direkt efter jobbet.
Susie de Ciutiis är uppspelt inför dagens pass. I oktober gick hon i pension vid 67. Nu behöver hon inte smita från jobbet för att vara med. Hon har jympat hos Kajsa Värna i sju år.
– Hon är så jäkla bra, är det första hon säger och staplar superlativer på varandra. Det slutar med att musiken är allra bäst.
Den sortens respons gör att Kajsa Värna tänker fortsätta som jympaledare länge.
– Ibland kommer folk fram och säger: ”Gud, vad kul det ska bli i dag! Det här är det bästa på hela veckan.” Det är en ynnest att få det gensvaret.
Fakta:
Om Kajsa Värna
37 år, controller på Praktikertjänst. Jympaledare på Friskis & Svettis, just nu tre pass på två veckor. Tvåbarnsmamma.
År i branschen: Tolv som gympaledare.
Drivkraft: Lust och glädje. ”Ögonkontakt och ett leende gör att jag känner mig bekräftad.”
Ersättning: 100 kronor per pass. Skattepliktigt.
Om Friskis & Svettis
Antal ledare: Runt 1 000 på Friskis & Svettis Stockholm. Av dem är 70 procent kvinnor. Medelålder 38 år bland gympaledarna.
Återväxt: Många vill bli ledare.
277 kom till uttagningen 2012.
41 antogs.
Kurser: Steg 1 för blivande gympaledare är fyra dagar. Steg 2 är fem dagar.
Om hälsobranschen
Branschen omfattar allt från folkhälsoplanerare till personliga tränare. Växte som snabbast runt 2005. Under lågkonjunkturen har ökningen upphört.
Antal i branschen: Ingen vet. Sysselsätter anställda, företagare och folk som jobbar ideellt.
Fack: Sacoförbundet SRAT har kollektivavtal med Almega för gym- och jympabranschen. SRAT organiserar bara akademiker. Även Unionen har medlemmar i branschen.