Föräldrar som arbetar i småföretag tar föräldraledigt och stannar hemma för att vårda sjuka barn mindre än föräldrar i medelstora företag.

Orsaken är las-ändringen 2001 som innebär att två anställda kan undantas från sist in, först ut-regeln. Frånvaro från jobbet ökar risken för uppsägning.

Det visar en ny rapport från IFAU, Instituet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Tidigare studier visade att sjukfrånvaron har minskat sedan las-ändringen genomfördes.

Forskaren Martin Olsson pekar på två orsaker till att föräldraledigheten minskar på småföretag med högst tio anställda:

• Småbarnsföräldrarna drar sig för ut att ta föräldraledigt fullt ut och att stanna hemma med sjuka barn.

• Färre småbarnsföräldrar jobbar i småföretag – en följd av las-ändringen.

– Frånvaron minskar i de små företagen och mina resultat tyder på att minskningen orsakas av det försämrade anställningsskyddet. Men det är komplicerat att fastställa att det verkligen rör sig om en effekt av reformen och vi behöver mer forskning på området, säger Martin Olsson i ett pressmeddelande.

I regel är det den som tjänar minst, oftast kvinnan, som stannar hemma med sjuka barn mest. Men om kvinnan jobbar på ett litet företag stannar mannen hemma mer. Männen tar ut 17 procent fler dagar för vård av sjukt barn i medeltal.

– Därmed är det inte säkert att barnen i de här familjerna får vara hemma mindre än andra barn, konstaterar Martin Olsson.

Han har jämfört uttaget av föräldraledighet i småföretaget med högst anställda med uttaget i större företag med 11-50 anställda. Slutsatsen är att föräldraledigheten har minskat med tio procent i småföretag sedan las-ändringen. Antalet dagar för vård av sjukt barn har minskat med sex procent.