Gruvbranschen går framåt
Gruva i Kirunavaara med slagghögar
Gruvbranschen ger 50 000 nya jobb de närmaste tolv åren. 100 000 personer kommer att ha sin sysselsättning i gruvorna eller i andra jobb som krävs för att gruvorna och gruvarbetarna ska finnas.
Fram till år 2025 kommer gruvproduktionen att trefaldigas och jobben i gruvnäringen dubblas, enligt branschorganisationen Svemins framtidsprognos. Det betyder att de direkt sysselsatta i gruvorna kommer vara mellan 20 000 och 25 000.
Gruvorna ger också upphov till många andra jobb, de kommer att landa på mellan 60 000 och 75 000.
Prognosen bygger på frågor till de egna medlemsföretagen och en bedömning av vad den pågående malmprospekteringen kan leda till för nya gruvor. I Svemins förutsägelser utgår organisationen från att varje jobb i en gruva ger upphov till ytterligare tre andra jobb.
– Grunden till uppskattningen är att världsmarknaden står sig. Långsiktig behöver världen malm och mineral. Jag har svårt att se att utvecklingen inte blir som vi förutspår, säger Per Ahl, vd hos Svemin.
Han säger också att 60 till 70 procent av framtidsvisionen redan finns som konkreta planer hos befintliga gruvbolag.
Per Ahl tror inte att de ekonomiska problem, som gruvbolaget Northland Resources presenterade i går, påverkar prognosen. Efterfrågan på världsmarknaden finns och malmen i gruvan utanför Pajala är lönsam att bryta. Möjligen kan företagets problem göra investerare osäkra på gruvbranschen, enligt Per Ahl.
Svemins bedömningen innebär att järnmalmsbrytningen ska öka tre till fyra gånger medan utvinningen av koppar, zink, bly, guld och silver kommer att fördubblas. Och i Svemins framtidsbild ökar antalet gruvor från dagens 15 till runt 25.
I en annan undersökning har gruvföretagen svarat på vilka yrkesgrupper de kommer behöva anställa. Det är framför allt bergarbetare, geologer, civil- och högskoleingenjörer, mekaniker och processoperatörer. Och det rör sig om tusentals bergarbetare och flera hundra av de andra yrkesgrupperna.
Gruvföretagen befarar att det finnas flera flaskhalsar för utvecklingen. Det handlar om att hitta tillräckligt mycket folk med rätt yrkeskunskaper och att utveckla samhällena med service och bostäder.
– Företagen, regionerna och samhället måste samverka för att få ordning på infrastrukturen och på kompetensförsörjningen, säger Per Ahl.
Gruvföretagen i Svemin anser dessutom att tillståndsprocessen för gruvbrytning är för krånglig.
Fakta:
Svemin är en bransch- och intresseorganisation för gruvföretagen.
Organisationen är med i Svenskt Näringsliv och har runt 60 medlemsföretag – bland dem finns LKAB, Boliden och Northland Resources, som nyligen börjat bryta järnmalm utanför Pajala.
Northland Resources förhandlar med investerare för att lösa en akut kassakris.