”Non-profit-regel strider mot EU-rätten”
LO:s förslag om att göra företag utan vinstsyfte till huvudregel inom välfärden strider mot EU-rätten. Det hävdar Ulf Lindberg, näringspolitisk chef för Almega, i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag, tisdag.
Almega har låtit Andrea Sundstrand, doktor i juridik, granska frågan, och hon har kommit fram till att det inte är möjligt att offentliga upphandlingar av exempelvis välfärdstjänster ger företag utan vinstsyfte en positiv särbehandling. Det är inte heller möjligt att hindra vinstdrivande företag från att alls delta i sådana upphandlingar, eftersom det skulle strida mot EU-fördragets grundläggande principer om likabehandling.
Om Almegas jurist har rätt är det ett allvarligt hinder för LO:s förslag att införa en ny bolagsform utan vinstsyfte, så kallade samhällsbolag, och göra den till huvudregel för privata aktörer inom välfärden. Liksom en begränsning för alla andra som vill hindra att skattepengar avsedda för välfärd försvinner ut ur verksamheten i form av vinst.
Både LO och Socialdemokraterna har i debatten utgått från att EU-rätten inte hindrar att kommuner och landsting ställer upp villkor om avsaknad av vinstsyfte när de köper välfärdstjänster. De har bland annat stött sig på en analys av Ardalan Shekarabi, jurist och doktorand i upphandlingsrätt vid Uppsala universitet, som blev klar i oktober 2012.
Ulf Lindberg, som i debattartikeln bara omnämner Ardalan Shekarabi som ”före detta SSU-ordförande”, avfärdar Shekarabis rapport. Men Ardalan Shekarabi står på sig:
– Jag har utgått från praxis i EU-domstolen, och den är väldigt tydlig. Det går visst att ställa upp villkor om att endast företag utan vinstsyfte får användas vid köp av välfärdstjänster, så länge man följer EU-fördragens grundläggande principer om icke-diskriminering och likabehandling.
Shekarabis analys utgår framför allt från det så kallade Sodemarefallet, där en italiensk region, Lombardiet, hade bestämt att bara företag utan vinstintresse kunde sluta avtal som drift av skattebetald äldreomsorg. Italien hävdade i domstolen att vinstförbudet hade visat sig vara det lämpligaste sättet att nå de sociala målen för äldreomsorgen. Och EU-domstolen slog fast att medlemsstaterna kan ställa krav på privat aktörer i offentligt finansierade socialvårdstjänster att de ska verka utan vinstsyfte.
Ett liknande mål i Norge (som genom EES-avtalet är bundet av samma bestämmelser om fri rörlighet och samma upphandlingslagstiftning som Sverige) slutade på samma sätt.
– Det målet har statliga utredningar tolkat på samma sätt som jag har gjort, säger Ardalan Shekarabi.
Andrea Sundstrand kommer att presentera sin analys vid ett seminarium i Almegas regi senare i dag, tisdag.
Almega företräder huvuddelen av företagen inom välfärdssektorn, som totalt beräknas omsätta över 80 miljarder kronor årligen.