Tuff start på avtalsrörelsen
Hårda ord och konfliktvarsel hör till vardagen inom det elektriska installationsområdet. Elektrikerförbundet och arbetsgivarna Elektriska installatörsorganisationen (EIO) har en lång historia av tuffa förhandlingsomgångar bakom sig.
Lika skarpa ordväxlingar hör inte till vardagen i industrin. I veckan var dock samstämmigheten och ordvalet intill förväxling lika på installationsområdet och bland industriparterna.
Det handlar om uppsagda avtal där arbetsgivarna inte längre vill dra de anställdas fackföreningsavgifter och betala in dem till den fackliga organisationen. I Elektrikernas fall vägrar arbetsgivarna dessutom att betala in kontrollavgiften för ackordsgranskning.
Betydelsen av de uppsagda avtalen spelas ner av arbetsgivarsidan, men uppfattas inom fackföreningsrörelsen som en attack på den svenska förhandlingsmodellen och kollektivavtalssystemet.
Som en knivstöt i ryggen på facket – det var den beskrivning som IF Metalls ordförande Anders Ferbe använde. Medan Elektrikerna beskrev EIO:s uppsägning av avtalet som en stridsåtgärd – som facket var tvunget att kontra på.
Elektrikernas omfattande varsel om stridsåtgärder från den 1 april och i fyra vågor veckorna därefter är en till synes avgränsad strid för att lösa och få till ett nytt inkasseringsavtal.
Men i själva verket handlar striden ytterst om alla fackföreningars möjligheter att smidigt få medlemsavgiften inbetald av arbetsgivaren via löneavdrag.
I Elektrikernas fall handlar det dessutom om ackordslönesystemets vara eller icke vara. Det är en löneform som elektriker värnar mycket starkt om. Varje antydan till angrepp på den leder därför till skarpa reaktioner.
I det fackliga lägret betraktas inkassering och inbetalningen av medlemsavgifter och ackordskontrollavgifter som en beprövad och väl fungerande metod. Den har fungerat sedan 1960-talet och anses vara en smidig lösning. Att hitta en metod som inte bryter mot EU-rätten ser facken inga problem med.
Den hotande striden inom installationsområdet har klara likheter med tidigare konflikter inom byggindustrin. Men uppsägningar av avtal om inkassering kommer nu också till IF Metall från Industri- och kemiarbetsgivarna och tidigare från Teknikarbetsgivarna.
Huruvida de är en del i en större offensiv på området återstår att se. Men irritationen är stark inom industrin och stödet för Elektrikerna uttalat.
Att avtalsrörelsen fått en flygande start är uppenbart och att Medlingsinstitutet redan från dag ett tvingas agera stötdämpare och kreatör i annat än lönefrågan vittnar eller varslar om vad som komma skall.
Det blir en tuff vinter för många.