Intresset för drinkblandningar har sysselsatt Jenny Österberg under nästan hela hennes vuxna liv. Men det gäller att ge en upplevelse tillsammans med cocktailen.

Jenny Österberg jobbar på restaurangen Taverna Brillo i Stockholm sedan december. Det är många nya saker att sätta sig in i. Hon står inte bara i baren, utan varvar med att ta beställningar från borden.

– Restaurangen har en hög ambitionsnivå, allt ska finnas, vilket är jätte­roligt, det roligaste stället jag varit på, säger Jenny och ler stort.

Men att jobba som bartender är inte bara roligt, de sena timmarna gör att det är viktigt att äta och sova ordentligt för att orka. Att vara stresstålig är också viktigt, när många gäster kräver ens uppmärksamhet och vill att det ska gå fort att få sin beställning.

– Gästen har rätt till sin upplevelse och ser kanske inte alltid vad som händer bakom baren. Gästen ska ju ha sin frukt till drinken, man kanske skär sig och gästen ser inte det utan säger ”Kan jag få min drink nu?”.

Vägen till bardisken har inte varit spikrak för Jenny. Hon tyckte först att det verkade roligt och bestämde sig för att försöka få in en fot genom att gå som elev på en restaurang. Efter många telefonsamtal fick hon till slut napp.

Det som var tänkt som ett tillfälligt jobb har blivit nästan 20 år. I perioder har hon försörjt sig på andra sätt, bland annat som frisör. Men även om hon inte alltid jobbat på restaurang har viljan att vara bartender funnits där.

– Det har blivit ett sug, man blir aldrig färdig, ju mer man jobbar desto mer inser man att man inte är fullärd. Jag hittar alltid nya utmaningar och nya saker att sätta mig in i.

Varje ny restaurang innebär nya uppgifter och olika bemötanden från gästerna. Olika restauranger eller serveringsställen påverkar också gästernas beteende.

– Är det ett ställe som mest serverar öl så står de bara där och stirrar på en tavla, tar ingen ögonkontakt alls. Här är det högre krav, det är roligt att kunna bemöta det och göra det mesta och bästa för gästerna.

Klicka för större upplösning.

Fakta:

Om Jenny Österberg

39 år, bartender på Taverna Brillo i Stockholm.

År i yrket: Ungefär 20, inte heltid hela tiden.

Bästa med yrket: Stor variation, här jobbar vi både i servis, bar och spritkassa. Vi möter många gäster och det känns väldigt kul.

Sämsta med yrket: Det kan vara ganska tufft, lite tuffa arbetstider, stressigt och tungt ibland. Man kan aldrig bestämma när gästerna kommer.

Yrkesstolthet: Jag tycker det är jättekul att göra en gäst nöjd, att hitta drinkar, cocktails och mat som funkar. Under de senaste tio åren har det hänt mycket, innan kunde det ses som lite risigt att vara bartender. Man bemöts med en annan respekt nu.

Utbildning: Har lärt mig genom livets hårda restaurangskola.

Framtid: Jag tycker jag har hittat rätt just nu, men jag tecknar och ritar mycket, så det är något jag skulle vilja satsa på vid sidan av.

 

Om bartendrar

Lön: Enligt gällande avtal minst 20 009 kronor månader eller 115,70 kronor i timmen.

Utbildning: Det finns bartenderutbildningar, men många ”jobbar” sig också in i yrket.

Fack: Hotell- och restaurangfacket

Fackanslutning: Osäker, alla skriver inte in yrkestillhörighet när de går med i facket.