Offentliga städuppdrag betalar inte lönen
Samuel Teclemariam håller rent i Göteborgs kulturliv. Och Strindberg håller koll på att det blir ordentligt städat i Stadsteaterns foajé.
När Inga-Lill Hermansson och Sonja van der Star fick sitt städföretag godkänt som leverantör till Göteborgs stad lade de anbud i varenda offentlig upphandling. Det har de slutat med.
– Göteborg handlar upp för 200 kronor i timmen. Lönekostnaden för en städare med fem år i yrket är 206 kronor i timmen. Vi behöver minst 250 kronor i timmen för att det ska gå runt, säger de.
De tänker inte ta in statligt subventionerade städare i parti och minut för att pressa lönekostnaderna.
– Det tar tre månader att lära upp nya. Vi tar inte emot fler än vi kan utbilda. Målet är att de som vi lär upp ska erbjudas anställning, säger Sonja van der Star.
Sedan åtta år driver hon och Inga-Lill Hermansson Götalands Lokalvård AB med runt 80 anställda i Göteborg, Alingsås och Borås. Omkring 20 anställda är män, resten kvinnor. De svenskfödda är ungefär lika många som de utrikesfödda.
De 80 anställdas arbetstid motsvarar 55 heltider.
– Vi strävar efter att alla som vill ska få heltid. De ska kunna leva på sin lön. Heltid skapar ett helt annat engagemang än om du städar ett par timmar på kvällen, anser Sonja van der Star.
Företaget omsätter 22 miljoner. Pengarna kommer främst från uppdrag i privata företag. Offentliga lokaler är en mindre del. Rutstädning i privata hem står för fem procent eller så.
Numera lägger de kanske tio anbud om året i offentliga upphandlingar, främst utanför Göteborg. Där är inte priserna lika pressade. Helst vill de växa i privata företag.
– Där avgör inte alltid lägsta pris. Det är lättare att få betalt för kvalitet.
Götalands Lokalvård har bildat ett nätverk tillsammans med ytterligare några städföretag i Göteborg. Syftet är att höja yrkets status, bilda opinion för sund konkurrens och sprida kunskap om branschen.
– Arbetsförmedlingen tror att två veckors utbildning – högst – räcker. De tycker inte att städare måste kunna svenska eller att de behöver körkort, säger Sonja van der Star.
Götalands Lokalvård har tagit emot fyra praktikanter från Arbetsförmedlingen. De är ”gratis” i tre månader, med ersättning från Arbetsförmedlingen. Företaget står för handledning.
Städbranschen använder en hel del kemikalier. Det krävs kunskap för att hantera dem rätt. De nya behöver lära sig hur man undviker arbetsskador. Kunskaper i svenska är ett måste. Städarna måste förstå och kunna göra sig förstådda ute hos kunder. Och de måste kunna läsa säkerhetsföreskrifter.
Diriba Tufa kom för tre veckor sedan. Han är den senaste praktikanten från Arbetsförmedlingen. Han fick sparken efter ett och ett halvt år när Skaraborgs fågel & chark skar ner förra vintern. För åtta månader sedan flyttade han från Skara till Göteborg i hopp om jobb. Han flyttade in hos en kompis i hans tvåa. Där har han bott i åtta månader.
– Jag hoppas att jag får jobb här. Då kanske jag kan få en egen lägenhet, säger han.
Han är praktikant på halvtid. Resten av tiden pluggar han svenska. Det beror på att hans arbetsledare Pia Stolt ringde upp Arbetsförmedlingen och krävde det.
Samuel Teclemariam kom som praktikant för snart tre år sedan. Han utbildade sig till dataingenjör i tre år efter gymnasiet. Han blev klar lagom tills jobben försvann under finanskrisen 2008/2009, så han jobbade som vårdbiträde ett tag och blev sedan arbetslös.
Han var inte överlycklig när Arbetsförmedlingen skickade iväg honom till ett städbolag. En av hans första repliker löd:
– Så fort jag hittar något annat drar jag.
Han är kvar än. Nu ska han bli teamledare.
– Jag har ett bra jobb på heltid och nu får jag befordran. Jag trivs här, berättar han.
Sonja van der Star och Inga-Lill Hermansson började städa på kvällarna när barnen var små. Det var 1976. Så småningom jobbade de sig upp i hierarkin och slutade som regionchefer på ISS. Då satt de med bokslut och prognoser, långt från verksamheten.
– Vi längtade ut.
I januari 2005 tog de över Götalands Lokalvård i Alingsås. De började med att städa sig igenom hela företaget. Det händer fortfarande att de hoppar in och städar när någon är sjuk.
– Det ger en annan trovärdighet att vi själva har städat. Vi vet vad jobbet innebär och vi förstår personalens villkor.