Gästarbetare utnyttjas i skogsbolag
Gästarbetare från Kamerun uppges plantera skog i Sverige för usla löner. Skogsjättarna SCA och Holmen har anlitat entreprenören som lurat hit dem, enligt Uppdrag granskning.
– Det är ren människohandel vi pratar om, säger Tommy Andersson avtalssekreterare på GS-facket till SVT:s Uppdrag granskning.
I två år har människor från Kamerun i västra Afrika lockats till Sverige. Arbetstid och lön fanns på papper som skickats in till Migrationsverket, allt undertecknat av fackföreningen och arbetsgivaren. Men löftet om 18 500 kronor i månadslön visade sig inte vara något värt. När kamerunierna väl fanns på plats i de norrländska skogarna tvingades de arbeta på ackord till mycket låga löner.
De var också tvungna att betala dyra avgifter till entreprenören för att få jobba. Han hotade dem som klagade med att han skulle förstöra deras hus i Kamerun.
– Det är djupt beklagligt, men just där rann bägaren över, säger företagaren till Uppdrag granskning.
Ett halvår efter slutet på planteringssäsongen är de flesta kvar i Sverige, nu som papperslösa. Utan bostad, pengar och jobb. Och utan pengar till sina skulder vågar de inte åka hem.
Någon hjälp från SCA eller Holmen får de inte.
– Vi har ett entreprenadavtal på affärsmässiga villkor med entreprenören. Vi har inte något avtal som inbegriper ansvar för deras personal, säger Jan Sandström, skogschef vid Holmen AB.
Näringsminister Annie Lööf reagerar på uppgifterna om att entreprenörer ska ha lurat hit gästarbetare från Kamerun.
– Det är ju helt oacceptabelt. På svensk arbetsmarknad ska svenska kollektivavtal och svenska regler gälla, säger hon till TT.
Regeringen har gjort det lätt att fuska med arbetskraftsinvandringen, anser Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
– Det hålet måste vi täppa igen. Annars kommer vi att få se fler exempel på jobb-trafficking, för det är vad det är, ett skamlöst utnyttjande av människor.
Dels vill hon införa så kallad vandelsprövning. Om en entreprenör har begått brott eller fuskat med skatten ska denne inte kunna anställa arbetskraftsinvandrare, anser Johansson.
– Man ska kunna neka en känd skummis.
För det andra ska det erbjudande som ligger till grund för beslutet — i det här fallet 18 500 kronor — vara rättsligt bindande, tycker Johansson, som påpekar att det i dag är tillåtet att ändra avtalet så fort man fått grönt ljus.
– Så fort beslutet är fattat gör de ett nytt avtal med de anställda med en slavlön.
Hon anser också att Migrationsverket ska få i uppdrag att kontrollera att bestämmelserna följs och att rätt löner betalas ut.
Enligt Jeanette Tretten, informationschef hos Holmen Skog, gjorde företaget sina normala och noggranna kontroller av entreprenören. Grundinställningen är att anlita seriösa entreprenörer, hävdar hon.
– De ska ha kollektivavtal, de ska vara godkända av facket, de ska vara certifierade.
Tretten kan inte säga vad som gick snett den här gången.
– Det som hänt är en tydlig indikation på att vår uppföljning av entreprenörerna inte är tillräcklig. Vi ser just nu över den processen och vad vi ska göra för att förhindra det här i framtiden.
Det är inte heller klart om Holmen kommer att hjälpa dem som nu drabbats. Företaget vill invänta förhandlingar om det aktuella fallet mellan facket och arbetsgivarsidan.
Fackförbundet Byggnads välkomnar i en kommentar att GS-facket uppmärksammar hur gästarbetare behandlas. Problematiken finns också i byggsektorn, påpekar förbundet.
”Varje dag möter vi gästarbetare som bor i pannrum, källare och husvagnar mitt ute i skogen. Människor som inte får gå ut eftersom man gömmer dem, som tjänar 16 kronor i timmen och får ge hälften till arbetsgivaren för mat och boende. Detta är jobb-trafficking ovärdigt ett Sverige år 2013”, enligt ordförande Johan Lindholm.
Starka kollektivavtal och kontroll av efterlevnaden är botemedlet enligt Byggnads.
SCA:s ansvar har framför allt rört rutiner och riktlinjer för att undvika att människor utnyttjas av underleverantörer, säger informationschef Rolf Edström. De har man haft tillsammans med GS-facket.
– Vi har inte haft ett nät som kunde förutse att nåt sånt här kunde hända, medger Edström.
Tillsammans med GS ska nu nya rutiner, uppföljning och granskning införas under året.
– Det är svårt att förebygga att man blir lurad. Men vi kommer att spänna bågen ordentligt 2013, för sådant här ska inte hända i verksamheter som vi uppdrar någon att göra. Det kommer att bli väldigt mycket svårare för någon att göra om det här, lovar Edström.
– Helt oacceptabelt, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) om de utnyttjade kamerunierna.
Arbetsmarknadens parter, Migrationsverket, beställande företag och rättsväsende har alla ett ansvar för att undvika utsugning av gästarbetare, anser hon.
– Det är viktigt att Migrationsverket skärper kontrollen, att man tittar på företags möjlighet att betala löner och företagets renommé. Verket gör olika kontroller och har fått ett skärpt uppdrag av regeringen som man också har börjat arbeta med, säger Engström.
Om systemet missbrukas är det arbetsmarknadens parter som ska agera, anser hon. Så ser den svenska modellen ut.
– Den som anlitar en underentreprenör har också ett ansvar, säger hon.
Om de dåliga villkoren strider mot den överenskommelse som ingåtts kan det vara ett avtalsbrott. Om människohandel kan misstänkas bör det polisanmälas och utredas, påpekar ministern, som dock medger att problemet inte är ”någon enkel nöt att knäcka”.