Foto: Maja Suslin

Gustaf Seppelin Solli blev svårt brännskadad i en arbetsplatsolycka i Luleå 2011. Han deltog då IF Metall på torsdagen presenterade en undersökning som visar att allvarliga arbetsplatsolyckor ökar i Sverige.

 

På tre år har antalet allvarliga olyckor ökat med 38 procent, visar en undersökning som IF Metall gjort med hjälp av AFA försäkring. Sedan 2006 har 50 metallare mist livet på jobbet.

Det vi ser nu är resultatet av de neddragningar som skett på arbetsmiljöområdet sedan 2006, sade IF Metalls ordförande Anders Ferbe när han presenterade undersökningen på en presskonferens i Stockholm i dag.

– Det är fullständigt oacceptabelt att allt fler skadas på jobbet, många med men för livet.

2011 fick 1566 metallare allvarliga skador på jobbet. Det innebär en ökning med 38 procent jämfört med 2009. Det gäller olyckor med sjukskrivning i mer än 30 dagar.

Den kraftiga ökningen av olyckorna beror, förutom bantningen av Arbetsmiljöverkets resurser, på en allt mer slimmad bemanning med allt fler korta anställningar, anser Anders Ferbe.

– Inte minst sedan finanskrisen 2009 har arbetsmiljön satts på undantag. Att ställa krav på sin arbetsmiljö är inte det första man gör när man har en osäker anställning.

Även de skyddsronder som IF Metall genomförde tillsamman med arbetsgivarna på närmare 1 200 arbetsplatser i oktober förra året visar att det finns stora brister ute på arbetsplatserna. Bland annat bryter många företag mot lagen som kräver att arbetsgivaren ska göra riskbedömningar både av den fysiska och av den psykosociala arbetsmiljön.

Mer än hälften av företagen struntar i riskbedömningar och fyra av tio som arbetar med kemikalier saknar utbildning för hantering av dessa.

Vill man komma åt de allvarliga olyckorna ska man satsa på bättre utbildning och säkrare anställningar, berättade den svårt brännskadade metallaren Gustaf Seppelin Solli på presskonferensen.

Själv saknade han båda när han och arbetskamraten Johan hamnade i ett inferno av flera hundra grader varm ånga med frätande kalk på SSAB:s område i Luleå en novembermorgon 2011. En stor kalkklump hade fastnat i ugnen och de höll på att ta loss klumpen med hjälp av vatten, vilket de aldrig skulle ha gjort så här i efterhand.

– Tid är pengar som man brukar säga. Konsulten ville att vi skulle göra två veckors jobb på 48 timmar.

Sex veckor senare vaknade Gustaf upp på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det var ungefär samtidigt som arbetskamraten Johan avled av sina skador.

I dag eftermiddag är Gustaf Seppelin Solli tillsammans med Anders Ferbe på besök hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. De ska lämna över en namn insamlingslista med 33 000 underskrifter.

Regeringen måste ta fram en konkret handlingsplan med sikte på nolltolerans mot dödsolyckor, kräver de.