Hushållsarbetarna trivs med sitt jobb: 94 procent säger att det stämmer mycket bra eller ganska bra.
– Jag tycker att det är förvånansvärt mycket. Men det stämmer med de intervjuer jag har gjort med hushållsarbetare, säger Vesa Leppänen, biträdande professor i socialt arbete.

Den största delen av dem som jobbar med vita hushållstjänster trivs med sitt jobb. Hälften tyckte att påståendet stämde mycket väl, och ytterligare 44 procent tyckte att det stämde ganska väl, visar en rapport från Högskolan i Kristianstad.

En majoritet tyckte också att jobbet var roligare än de hade tänkt sig. Många framhåll att det roligaste med jobbet var att träffa folk, få kontakt med kunder och att kunderna blir nöjda.

Forskaren Vesa Leppänen har själv reviderat sin syn på hushållsarbete.

– Jag hade en bild av att det var ett arbete som folk kanske inte ville ägna sig åt, som de kanske inte trivdes med, men det stämmer inte, säger han.

Flexibla arbetstider och möjligheter att själv styra sitt jobb framhölls i enkätsvaren. Många var från tidigare jobb vana med hårdare tidsdiciplin, regler om när arbetet skulle utföras och när raster fick tas, liksom mer övervakning från chefer, kunder och kolleger.

Det sämsta med jobbet var när kunderna klagade, att många kunder kontrollerar städningen. En som svarade på enkäten sa sig uppleva en ”pigkänsla – nedvärderad av förmögna”. ”Unga som köpt tjänst låter barnen kladda och stöka till runt sig – någon annan fixar” var ett annat svar. Ett fåtal kunder var svåra att tillfredsställa, uppgav någon.

Var femte person ansåg att det sämsta med jobbet vara att det var fysiskt tungt. Mycket bärande, slitigt, rygg och skuldror blir lätt överansträngda, var några kommentarer. Var fjärde person ansåg att det sämsta med jobbet var stressen och tidspressen och närmare hälften trodde att arbetet på lång sikt skulle påverka deras hälsa negativt.

Var fjärde person ansåg att andra såg ner på deras arbete, en av tio skämdes för sitt arbete och ville inte berätta vad de jobbade med.

Rapporten visar också att traditionella könsroller segmenteras i branschen. Det finns en tydlig könsmässig uppdelning av arbetsuppgifterna. Männen utförde i större utsträckning uppgifter som ofta betraktas som ”manliga”, som trädgårdsskötsel, montering, snöskottning. Kvinnorna sådana som betraktas som ”feminina”, rutinstädning, klädvård, omsorg.

Rapporten baseras på en enkät som skickades ut under våren 2012 till företag med fler än fem anställda i Skåne, Blekinge, Halland och Kronoberg och som besvarades av 249 hushållsarbetare. Personliga intervjuer har också gjorts.