Svårare få arbetstillstånd
Färre ansökningar om arbetstillstånd från personer som bor utanför EU – och fler avslag. Det blev resultatet av skärpta krav inom de mest utsatta yrkesgrupperna, visar ny statistik från Migrationsverket.
Av alla ansökningar om arbetstillstånd under 2012, drygt 15 000, gäller över 4 000 yrkesgrupper som omfattats av skärpta krav. Hittills i år har drygt hälften av dessa ansökningar blivit beviljade, jämfört med cirka 80 procent tidigare.
Den 16 januari i år skärpte Migrationsverket kraven för arbetstillstånd inom branscherna städning, hotell- och restaurang, service, bygg, bemanning, handel, jord- och skogsbruk, bilverkstad, samt alla nystartade verksamheter.
Enligt de nya reglerna ska arbetsgivarna inom dessa branscher kunna styrka att de kan betala lön för den tid som anställningen gäller.
De nya reglerna har också lett till att ansökningarna om arbetstillstånd inom de utsatta yrkesgrupperna minskat med 40 procent, säger Alejandro Firpo, chef på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm.
– Det betyder att de skärpta kraven har både haft en förebyggande och en verklig effekt. Vi får färre ansökningar från arbetssökande inom de mest utsatta yrkesgrupperna, samtidigt som fler får avslag.
I december 2008 införde Sverige en efterfrågestyrd och mindre reglerad arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Sedan dess har drygt 58 000 arbetstillstånd beviljats av Migrationsverket. Förutom bärplockare, har dataspecialister varit den största gruppen, därefter kommer köks- och restaurangpersonal och civilingenjörer.
De största grupperna har kommit från Thailand, Indien, Kina och Ukraina.
Våren 2011 skärpte Migrationsverket även kraven på arbetstillstånd för personer som vill komma till Sverige och plocka bär. Bland annat ska företagen visa att de kan betala ut lön, även när det är dåligt med bär i skogarna.
De nya reglerna har gjort det svårare för oseriösa företag att utnyttja bärplockare från länder utanför EU, påpekar Alejandro Firpo.
– De senaste två åren har vi inte fått några rapporter om bärplockare från länder utanför EU som råkat illa ut.
Nu är det andra bärplockare som utnyttjas i stället. Thailändare har bytts ut mot bulgarer. I somras bildade utblottade bärplockare från EU-landet Bulgarien långa köer utanför sin ambassad i Stockholm för att få hjälp att återvända till hemlandet.
– Vi har ingen möjlighet att påverka den fria rörligheten när det gäller EU-medborgare, det ingår inte i vårt uppdrag, säger Alejandro Firpo.
Men faktum är att Migrationsverket inte heller har några större möjligheter att påverka arbetsvillkoren för arbetstagare från andra länder.
– Migrationsverket kan endast i samband med ansökan om arbetstillstånd utreda och kontrollera uppgifter. Detta beror på att vi enligt lagstiftningen inte har möjlighet att göra efterhandskontroller av hur arbetsgivare lever upp till sina åtaganden, säger Alejandro Firpo.