Byggnads vill ha arbetsmiljöcertifiering och ordning och reda bland underentreprenörerna. Dessutom kräver byggfacket ytterligare arbetstidsförkortning och likabehandling av inhyrd personal.

Parterna i byggbranschen är fört med att växla krav inför den kommande avtalsrörelsen. Byggnads avtal med Sveriges Byggindustrier löper ut sista februari och det är en månad innan industrin förväntas vara klar med sina avtal. Förhandlingarna rör 55 000 byggnadsarbetare. Imorgon kommer Seko att byta krav med arbetsgivarna.

– Frågan om en bra arbetsmiljö är en grundförutsättning för en byggnadsarbetare. Du ska ha tur om du kan jobba fram till 65 års ålder, om du ens klarar livhanken. Ska ytterligare tolv byggjobbare dö innan vi kan nå en gemensam hållning? Vi har ännu inte fått något resultat i våra förhandlingar med motparten och kräver nu att det införs en arbetsmiljöcertifiering av de företag som vill driva verksamhet i byggbranschen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Facket skriver i en bilaga att det kräver arbetsmiljöavtal, att en arbetsmiljöcertifiering inrättas och att ett nationellt arbetsmiljöcentrum ska förverkligas.

Kravet om ordning bland underentreprenörerna går ut på att få till stånd en branschöverenskommelse. Den ska lösa problemet med att huvudentreprenörerna inte har koll på underentreprenörskedjan och att det därför finns utrymme för oseriösa och kriminella företag, vilket också skapar arbetsmiljöproblem.

Byggnads driver LO:s avtalskrav med löneökningar på 2,8 procent, ett nytt system för föräldralön och förbättringar av avtalsförsäkringarna. Dessutom vill alltså byggfacket ha arbetstidsförkortning med sex timmar och likabehandling för inhyrda.

En inte alltför avancerad gissning är att det kommer att bli konfliktfyllda diskussioner. I ett pressmeddelande från arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier hänvisar arbetsgivarna till en tidigare överenskommelse om att förhandlingarna bara ska handla om löner.

– Parterna har tagit i hand på att kollektivavtalet ska gälla i två avtalsperioder och att enbart lönenivåer ska justeras nu, inte allmänna villkor. I nuläget utgår Sveriges Byggindustrier från att överenskommelsen fortfarande gäller, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef hos arbetsgivarna, i ett pressmeddelande.