Varje morgon stänger du av väckarklockan, tar på dig kostymen, sätter dig i bilen och kör till jobbet. Ett jobb där alla sitter i identiska kontorsskrubbar klädda i likadana kostymer – arbetsbina går inte att skilja från varandra.  Det är handlingen i det enkla och webbaserade datorspelet Every day the same dream.

Det går visserligen att avvika från rutinen: överge bilen i rusningen, klappa en ko, betrakta ett vackert löv. Men detta är ändå bara på vägen mot det oundvikliga slutet. Det enda alternativet till kontorsslaveriet är nämligen ett tyst hopp från taket.

Ständigt detta arbete. Samtidigt som maskinerna har gjort mycket av vårt arbete överflödigt har vi aldrig arbetat så mycket som nu. Spelets skapare Paolo Pedercini har också sagt att Every day the same dream är en historia om arbetsvägran och alienation. En stilla protest.

För trots att huvudpersonen är omgiven av andra på såväl kontoret som på motorvägen är han ensam. Vad det handlar om är brist på gemenskap och närhet. Men också tid. Tid att upptäcka allt som finns utanför ramen.

Ellen Albertsdóttir

Här finns länk för att pröva spelet