70 procent går ner i arbetstid på SSAB i Oxelösund
Nästan 70 procent av järnverksarbetarna på SSAB i Oxelösund sa ja till arbetstidsförkortning och sänkt lön. Det tycker företaget är tillräckligt många och en tillräckligt stor besparing.
– Det är aldrig bra att gå med på ett sådant här avtal med 90 procent i lön, men det är det bästa i den sits vi befinner oss. Och det finns en ömsesidighet mellan fack och företag, säger Emil Carlsson, ordförande för IF Metall på SSAB i Oxelösund.
Arbetarna på järnverket har själva fått ta ställning till om det vill gå med på arbetstidsförkortning och sänkt lön. Och företaget har sagt att det behövs att 70 procent accepterar att gå ner i tid och lön.
– Det här är mycket bra. Det är ett sätt att behålla personalen och samtidigt spara pengar. Alternativet kunde ha blivit ytterligare varsel, säger Lena Westerlund, informationsansvarig på SSAB i Oxelösund.
Tidigare har IF Metalls klubbar på SSAB i Borlänge och Luleå sagt ja till att sänka arbetstiden till 80 procent och lönen till 90 procent för alla och undantag kan göras för dem i produktionen som inte kan minska sin arbetstid och för dem som absolut inte har råd att minska sin arbetstid. De som minskar sin arbetstid och lön har fått löfte om en slags återbetalning av lönesänkningen genom att de ska få mer från vinstdelningssystemet när SSAB går bra igen.
I Oxelösund sa klubben först nej, men gick senare med på att var och själv skulle få bestämma. Och de som säger ja omfattas av samma villkor som metallarbetarna i Luleå och Borlänge.
Och i går blev det klart att nästan 70 procent av järnverksarbetarna i Oxelösund sa ja till arbetstidsförkortningen. Enligt informationsansvariga Lena Westerlund var det 1200 som fick ta ställning till arbetstidsförkortning och nu blir det 70 procent av dem som drar ned på sin arbetstid och sin förtjänst. Det innebär att drygt 800 går ner i arbetstid och det motsvarar ungefär hälften av metallarbetarna på järnverket i Oxelösund – omkring 350 var undantagna från arbetstidsförkortningen, eftersom deras jobb måste skötas dygnet runt.
IF Metalls ordförande Emil Carlsson sa själv nej till att gå ner i arbetstid.
– Till det har jag två skäl. Det är dels min fackliga övertygelse att man inte ska sluta sådana överenskommelser, dels att jag inte anser mig ha råd att sänka min lön, säger Emil Carlsson.