Robotar som får tänka själva jobbar bättre
Den japanska roboten Kobian visar glädje. (Kobian har inget med artikeln att göra.)
Att människor inte jobbar bättre, eller mer, på toppstyrda arbetsplatser är gamla nyheter. Men nu visar ny forskning att även robotar blir gladare arbetare när de får möjligheten att fatta egna beslut.
Att kunna agera självständigt och känna delaktighet är a och o i de flesta undersökningar om viktiga förutsättningar för en god arbetsmiljö. I alla fall för människor.
Automationsforskarna Fredrik Danielsson och Bo Svensson på Högskolan Väst i Trollhättan har tittat på hur robotar och andra maskiner levererar utifrån, tja arbetsmiljö, eller egentligen tekniska förutsättningar.
Och vanligtvis är de helt toppstyrda. Det finns ett överordnat styrsystem som ger order till maskinen om att till exempel borra ett hål. Om borren då går sönder stannar hela systemet. Styrsystemet väntar nämligen på ett svar från borren att uppgiften är klar, och kommer inte svaret så stannar produktionen. Styrsystemet kan nämligen inte ge en ny order om inte den förra är klar. Då måste en mänsklig operatör komma dit, sätta dit en ny borr och nollställa systemet.
Så ser det ut i dag, och är enligt de båda forskarna inte så flexibelt.
De har i stället programmerat robotar som tänker själva. Genom att utrusta varje del med en agent – ett intelligent datorprogram så behöver robotarna inte en order. Varje del kan fatta ett självständigt beslut, och kommunicera med närmaste kollega, grannroboten om flödet. Blir det fel i något led av produktionen, kan varje enskild maskin välja att fortsätta med något annat.
Och det handlar inte om att ersätta människor med robotar, säger Bo Svensson.
– Nej, definitivt inte. Vår grundtanke är att det människan är bäst på ska den göra. Och det maskinen är bäst ska den göra. Att stå och borra hål på samma ställe gång på gång är en maskin utmärkt för. Men för en människa är det bara tråkigt och ger förslitningsskador. Medan svåra moment, montera ihop saker med liten passning till exempel, är väldigt svårt att automatisera. Människor och maskiner ska överlappa varandra.
Är det här en känslig fråga i er region?
– Nej. Det här kräver samarbete, att människan kan åtgärda maskiner som det blir fel på. På så sätt tror vi att det kan generera arbetstillfällen i Sverige.