Frivilligt krisavtal för arbetarna i Oxelösund
Stålarbetarna i Oxelösund får både tjänstemännens frivilliga arbetstidsförkortning och IF Metalls avtalade återbetalning av lönen. Förutsättningen är dock att 70 procent ställer upp – annars väntar någon annan form av besparing.
– Nu kan var och en avgöra om de har råd att gå ner i arbetstid. Vad medlemmen än väljer står klubben bakom honom eller henne. Vi har ett bättre avtal än i Borlänge och Luleå, säger Emil Carlsson, ordförande för IF Metall på järnverket i Oxelösund.
Järnbruksklubben i Oxelösund har tidigare sagt nej till den avtalade arbetstidsförkortning som klubbarna på SSAB i Luleå och Borlänge ställt upp på. Det ledde till att företagsledningen i Oxelösund gick ut bland metallarbetarna och försökte få dem att frivilligt ställa upp på individuella arbetstidsförkortningsavtal. Facket svar var att hota företaget med en stämning för avtalsbrott. Och därefter kom förhandlingarna igång på nytt och de blev klara igår onsdag.
Nu får alltså metallarbetarna själva bestämma om de ska gå med på arbetstidsförkortning. De som tackar ja får samma villkor som klubbarna i Borlänge och Luleå förhandlat fram. Det innebär att arbetstiden sänks till 80 procent och lönen till 90 procent. Och de som haft arbetstidsförkortning får en slags löneåterbetalning i form av större utdelning från vinstdelningssystemet – när SSAB går bra igen.
SSAB:s informationsdirektör Helena Stålnert säger:
– För oss är det viktiga resultatet. Om uppgörelsen i Oxelösund leder till att metallarna tackar ja så är vi glada.
Just nu tar de 1 700 järnbruksarbetarna i Oxelösund ställning till den föreslagna arbetstidsförkortningen. De ska senast svara imorgon, fredag. 70 procent måste säga ja för att det hela ska fungera. Helena Stålnert säger att SSAB kommer att acceptera om de är färre än 70 procent som ställer upp på förkortad arbetstid och sänkt lön, men hon tillägger:
– På något vis måste vi åstadkomma besparingar. Och då kan vi inte utesluta ytterligare varsel, men det vore olyckligt om vi hamnar i det läget.
Tidigare har företaget varslet 450 om uppsägning. Av dem finns 150 i Oxelösund och 135 är metallarbetare.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä tycker inte att det är konstigt att avtalen är olika på de tre SSAB-anläggningarna. Han konstaterar bara att de båda uppgörelserna ligger inom kollektivavtalet ram. Han tror inte att skillnaderna i praktiken är så stora och hänvisar till att metallarbetare i Borlänge och Luleå som absolut inte har råd att gå ner i arbetstid kan slippa minska lön och arbetstid.
Om arbetstidsförkortningen förverkligas på SSAB i Oxelösund kommer den att gälla mellan 17 december och 15 juni nästa år.