Vision vill ha ny lönenorm
Det krävs en ny modell för lönebildningen. Kvinnors konstanta löneeftersläpning kan inte angripas med dagens ordning.
Kravet på förändring av normen för lönebildningen kommer från TCO-förbundet Vision. I en debattartikel på Svd.se går förbundet i dag till storms mot den rådande ordningen.
Den internationellt konkurrensutsatta sektorns roll som lönemarknadens riktkarl duger inte i fortsättningen om en förändring ska bli möjlig, argumenterar förbundet.
– Den nuvarande normen för lönebildningen är att den konkurrensutsatta industrin ska sätta märket. Industrinormen har inneburit reallöneökningar på arbetsmarknaden i stort sett varje år sedan den tillkom 1997. Men, det finns ett problem. Den sektor som sätter märket för löneutvecklingen är mansdominerad, vilket gör att den kvinnodominerade sektorn inte kommer ikapp. För att råda bot på detta krävs att i stället för att bara ta hänsyn till de samhällsekonomiska förutsättningarna, måste normen ta hänsyn till de samhälleliga värden som arbetet innebär, skriver Annika Strandhäll, Visions ordförande.
Exakt vad det betyder ”att ta hänsyn till de samhälleliga värden som arbetet innebär” när en lönenorm ska etableras och efterlevas är oklart.
Hur ett nytt system för lönebildningen ska se ut eller formas framgår inte av debattartikeln.
Att det finns och funnits kritik av den existerande modellen för lönebildning är välkänt. Kritiken har oftast skjutit in sig på det faktum att en liten del av arbetsmarknaden styr löneökningstakten för hela ekonomin utan att omvärlden kan påverka det som blir vägledande avtal och norm.
Att en strikt tillämpning av den löneökningstakt som industrin förhandlat fram innebär problem är otvetydigt. Om alla branscher ska få exempelvis 2,6 procent, varken mer eller mindre, händer ingenting vid lönejämförelser mellan branscher eller sektorer.
Och eftersom starkt kvinnodominerade sektorer genomgående har lägre lön än mansdominerade sker då inga relativlöneförändringar. Starkt kvinnodominerade sektorer kan inte krympa avståndet till mansdominerade och bättre betalda sektorer.
Vision har analyserat nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. Det handlar om lönestatistik i 43 olika yrkesgrupper. Siffrorna visar på ett linjärt samband mellan lönen i ett yrke och könsfördelningen i yrket. Ju större andel kvinnor i yrket, desto lägre är lönen. Ju större andel män i yrket, desto högre är lönen, skriver Visions ordförande Annika Strandhäll.