… om när han bröt mot en oskriven regel. Han dissade en kollega offentligt som hade gått för långt. Markus tecknar först hela situationen: den spända stämningen i just den förorten, hans egna fördomar som lett till missbedömningar. Men han åberopar även den grekiske filosofen Aristoteles i sitt reflexionsarbete. Aristoteles som skrev om allt i naturen och i människolivet, bland annat om klokhet, fronesis – ett ord som också brukar översättas med praktiskt förnuft och som är vägledande för en hel forskningsinstitution vid Södertörns högskola, där Markus Antonsson och många andra har pluggat för att få korn på sin yrkeskunskap och i synnerhet den klokhet som träder in när reglementen och manualer inte räcker till. Sånt som man bara kan lära sig genom övning, erfarenhet och reflexion.

Med på samma symposium – ”Fronesis – eller vad händer med klokheten i välfärden?” – var Göran Rosenberg, som beskrev hur ett samhälle där allt ska mätas skymmer konsten att vara människa. Och teologen Ola Sigurdson beskrev varför änglar, som ju saknar kropp, omöjligen kan vara kloka. Medan Anna-Karin Sellberg gav en introduktion till Aristoteles begreppsvärld.

Två andra studenter framträdde också med reflexioner kring sitt yrkesarbete: förskolläraren Anna Stadig om mötet med en krävande förälder och Elli Halonen om de dagliga avvägningarna i samspelet med en dement äldre kvinna, en text som även finns publicerad i antologin Omtankar.

Centrum för praktisk kunskap knyter samman filosofi, yrkesskicklighet och samhällsanalys på ett sätt som det finns mycket anledning att hålla koll på. Här är deras hemsida.

PS: Fronesis är även namnet på den viktiga politiska tidskrift som just utkommit med ett tjockt temanummer om klass, som presenteras framöver. Men det finns inga konkreta beröringspunkter mellan tidskriften och arbetet vid Södertörns högskola.