Skillnaden i sjukskrivningar växer mellan könen
Könsskillnaden i fråga om sjukskrivning växer. Antalet sjukpenningdagar per kvinna är nu 9,65, att jämföra med 5,53 dagar per man.
Det betyder att kvinnor i snitt har 75 procent fler dagar med sjukpenning än män. Gapet växer: I maj 2010 var kvinnornas sjukpenningtal 54 procent högre än männens.
Under de senaste tolv månaderna har det så kallade sjukpenningtalet ökat med 0,51 dagar för männen, och med 1,28 dagar för kvinnorna.
– Till en del beror det på att många utförsäkrade har återvänt till sjukförsäkringen. Återvändarna är en grupp där kvinnorna dominerar, säger Anderas Ek, analytiker vid Försäkringskassan.
Men det är inte hela förklaringen. I de flesta västeuropeiska länder är kvinnor sjukskrivna mer än män, men i Sverige och de övriga nordiska länderna är könsskillnaden särskilt stor.
När IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) studerade skillnaderna i kvinnors och mäns sjukfrånvaro förra året blev det tydligaste resultatet att kvinnor som får barn ökar sin sjukfrånvaro – men det gör inte männen. Innan en man och en kvinna får sitt första barn tillsammans har de ungefär lika hög sjukfrånvaro, två år efter barnets födelse är kvinnan sjukfrånvarande dubbelt så mycket som mannen. Försäkringskassan fick nyligen i uppdrag av regeringen att utreda vad detta beror på.
Medan kvinnor har sjukpenning betydligt mer än män beviljas män och kvinnor sjukersättning i nästan exakt samma omfattning. I oktober 2012 låg antalet nybeviljade sjuk- och aktivitetsersättningar per tusen försäkrade på 3,28 för kvinnor, 3,05 för män. En tänkbar förklaring är att kvinnors diagnoser (som oftare handlar om psykiska besvär och belastningssjukdomar) inte ”räcker” när villkoren för sjukersättning har skärpts.
Totalt har antalet män och kvinnor som beviljas sjukersättning ökat något det senaste året, efter en lång period av kraftig minskning.
Ökningen beror främst på att personer som utförsäkrats har återvänt till sjukförsäkringen efter en tid hos Arbetsförmedlingen, och då beviljats sjukersättning.