”Kanske var det lika bra att vi inte hann skaka hand.”

De orden bildar i sitt sammanhang en av de sorgligaste meningar jag läst. Att dö bland främlingar, som inte ens känner till ens namn. Kan slutet bli ensammare?

Det handlar om en ung man som föll från taket på ett bygge utanför Stockholm. Han var död innan ambulansen kom till platsen, trots arbetskamraternas försök att rädda hans liv, skriver Esref Okumus i veckans Arbetet.

Mannen var från Stockholm och hade säkert familj och anhöriga som sörjer honom. Men att inte ens hinna jobba in sig med arbetskamraterna. Vilket i sin tur beror på att den här arbetsplatsen är som så många andra byggen; få är anställda av samma arbetsgivare. Det vimlar av olika entreprenörer, tempot är högt – och vem hinner lära känna snickaren bredvid om han ändå drar i morgon?

Var femte som dör i jobbet i Sverige dör på byggen. Det är oacceptabelt. Hur påverkar bristen på sammanhållen ordning med en och samma arbetsgivare riskerna?

Sen kan det ju heller inte vara bra för trivseln, sammanhållningen (och kampviljan?) att folk kommer och går.

”Reykjavik på hösten är för dem som älskar svartvita filmer.”

Den otroligt vackra meningen är författad av Mårten Martos Nilsson.

Bilden av den isländska krisen har bitit sig fast, åtminstone hos mig. Därför blir det överraskande och hoppfullt att läsa reportaget om att krisen kommit av sig. Arbetslösheten ligger på fem procent, lågt jämfört med resten av EU.

Hårt arbete, säger islänningarna i det svartvita landskapet. Det är alltid lösningen.

Då inställer sig insikten: Vad svenska direktörer måste jobba hårt – sådan häftig löneutveckling som de njuter av. Peeter-Jaan Kasks årliga genomgång visar att direktörslönerna fortsatt strävar upp, upp, upp.

676 procent har Ola Rollén på Hexagon ökat sin lön på tio år. Grattis, Ola!

”Det är svårt att säga vad som är rättvist.”

Med den beundransvärt raka meningen förklarar han själv hur just hans lön har dragit iväg både jämfört med de anställda som jobbat ihop företagets vinster – och med andra toppdirektörer.