Maja Ekelöf och Sara Lidman på Stockholms Stadsteater 1971. Foto Pressens Bild / Scanpix

Dessa bägge författare är ständigt aktuella, men just nu uppmärksammas de särskilt på varsitt håll.

I Umeå har det invigts ett konstverk till minne av Sara Lidman, bestående av en gångtunnel till Centralstationen med citat ur hennes verk och även ljudinspelningar som aktiveras när man vandrar förbi. Verket, skapat av konstnärsgruppen FA+, är uppkallat efter hennes berömda avslutningsfras på varje brev: ”Lev!”. Se professor Birgitta Holms korta invigningstal på YouTube!

Tyvärr grumlas invigningsglädjen av en magsur klotterdebatt, orsakad av att ett av de citat som finns i gångtunneln är ”Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det”. En ledamot i kommunstyrelsen lät tejpa över just det citatet och kallade något olyckligt de som kan tänkas hörsamma uppmaningen för ”förståndshandikappade”. Läs mer om den palavern på P4 Västerbottens hemsida!

Maja Ekelöf och Rapport från en skurhink lyfts fram av Cecilia Persson i ”Skurhinksprojeketet” som publicerats i Kommunalarbetaren och utkommer som bok under våren. Tisdagen den 20 november kl 18 besöker Cecilia Persson ABF Stockholm för att tala om likheterna mellan Maja och akademiledamoten Gunnar Ekelöf. Hade de mer gemensamt än efternamnet? Arrangörer är Gunnar Ekelöf-sällskapet och tidningen Kommunalarbetaren.