Uthyrdas arbetsmiljö sämre
Arbetsmiljön för bemanningsanställda är sämre än för dem som är anställda direkt på arbetsplatsen. Monotona jobb, sämre möjligheter till utveckling och mer stress är vardagen för inhyrda.
Inhyrdas arbetsmiljö har granskats i en enkät av LO.
Sex av tio anser att de har monotona arbetsuppgifter. Sju av tio brukar inte få delta i utbildningar vare sig hos bemanningsföretaget eller kundföretaget.
En av tre säger att de utför arbetsuppgifter som de direkt anställda inte gör.
– A-laget blir de som arbetsgivaren satsar på, som får ta del av kompetensutveckling, vidareutveckling och får spännande arbetsuppgifter. B-laget blir dragspelet i konjunkturerna, det blir de som får göra det enkla och tråkiga och monotona arbetet, säger Claes-Mikael Jonsson, LO:s jurist som lett arbetet med undersökningen.
Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström välkomnar att LO tar tag i frågan om bemanningsanställdas villkor, men liknar undersökningen vid ”garbage”, sopor, och säger att därför går inte siffrorna att kommentera. Hans bild av villkoren är en helt annan:
– Sammantaget så funkar det för bemanningsanställda som för de flesta andra på arbetsmarknaden, säger han och hänvisar till den medarbetarundersökning som arbetsgivarorganisationen genomförde på närmare 4000 anställda. Den visar i stället att fyra av fem är nöjda med sitt jobb och att lika många känner sig delaktiga i arbetsgemenskapen hos kundföretagen.
Arbetsmiljöverket har visat att bemanningsanställda är överrepresenterade i statistiken för att drabbas av olyckor på jobbet.
– Många vittnar om högre prestationskrav och då är det inte konstigt att olyckorna blir fler, säger Claes-Mikael Jonsson.
Två åtgärder står på agendan för LO: dels möjligheterna att tidsbegränsa inhyrningen, och återgå till grundtanken som var att täcka produktionstoppar.
– Dels stärka möjligheterna för inhyrda att utvecklas i jobbet, få mer inflytande och uppleva sitt jobb som mer meningsfullt, säger Claes-Mikael Jonsson.
600 enkäter har delats ut på de arbetsplatser som undersökarna fick tillträde till, främst stora branschauktoriserade företag inom handeln, industrin och byggbranschen. Svarsfrekvensen var knappt 50 procent och urvalet är inte statistiskt säkerställt, men enligt LO ger undersökningen ändå en god indikation på hur bemanningsanställda uppfattar sin situation.
Fakta
• 1970 föreslogs i en proposition att olaga uthyrning skulle kunna ge maxstraffet sex månaders fängelse.
• 1992 blev uthyrning av personal lagligt i Sverige. Då fanns en fyramånadersgräns som nu är borttagen.
• 2010 var antalet årsanställda 63 000 i branschen. Totalt 120 000 individer beräknas ha arbetat där.
• Branschen består av unga: 75 procent är under 30 år.