Beskt piller för SAS-anställda
Kortare sommarsemester, ingen övertidsersättning trots 14 timmar långa arbetspass, och fem år längre till pensionen.
Det är några av de försämringar som SAS vill att de anställda och deras fackliga organisationer ska acceptera för att rädda det konkurshotade flygbolaget.
De SAS anställda fick det nya ”avtalet” med mejl igår, måndag – utan att arbetsgivaren hade förhandlat en enda minut med facken.
– SAS har fortfarande inte lämnat en förhandlingsframställan till Unionen, trots att vi har ett gällande avtal med företaget, säger Christer Karlsson, ordförande i Unionens klubb för kabinpersonal på SAS.
– Det här ser ut som ett nytt sätt att förhandla på svensk arbetsmarknad.
Det avtal som landade i personalens mejlkorgar på måndag morgon innebär bland annat att de anställda bara har rätt till tre veckors sommarsemester. Och sommaren sträcker sig från 15 maj till 15 september. Under den perioden får arbetsgivaren lägga ut de tre veckorna som det passar verksamheten.
Arbetstidsbestämmelserna förändras så att arbetspass på 13 – 14 timmar blir möjliga – utan övertidsersättning.
– Dessutom vill SAS ha fria händer att ändra våra scheman med någon timmes varsel, säger Christer Karlsson.
På måndagskvällen kompletterades det nya avtalet med ännu ett mejl, som innehöll en bilaga om pensioner. SAS-anställda tjänstemän som är födda före 1979 har en tjänstpension som kallas ITP-2, kompletterad med möjligheten att gå i pension vid 60 år. SAS höjer nu pensionsåldern till 65 år.
Sådana förändringar brukar fasas in under en lång övergångsperiod, men i SAS ultimatum till personalen finns ingen sådan. En 59-åring som bara har månader kvar till 60-årsdagen får i ett slag fem år längre till pensioneringen.
– Det hela är ett hastverk, säger Christer Karlsson. Alla underlag är taffliga, SAS har inte kvalitetssäkrat någonting.
Unionen är villig att förhandla om villkoren, och har sedan 2004 gått med på flera försämringar för att stärka SAS konkurrenskraft.
– Men SAS vill inte förhandla, säger Christer Karlsson. De har hela tiden sagt att ”det här är inget grupparbete”, och att det är ”take it or leave it”.